sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Versoja ja permakulttuuria


 Lempiaiheeni puutarhan monimuotoisuuden hyödyntämisestä Permakulttuurin keinoin on luettavissa uusimmassa Kotipuutarha-lehdessä. Monimuotoisuutta lisäämällä varmistetaan suurempi sato, vaikka joku yksittäinen kasvi ei pärjäisikään. Luonnossakin pienellä alueella tietyt kasvit selviytyvät ja niiden kasvua tukevat suuri määrä erilaisia eliöitä, joiden olemmassaolo luo paikalle ihanteellisen ekologisen lokeron.Permakulttuuria voi hyödyntää monin tavoin suunnitellessa ekologista hyötypuutarhaa. Tärkeintä on luoda  monipuolinen kasvien, hyönteisten ja eläinten sekä mikrobien ja ihmisten välinen vuorovaikutusten verkosto. Unohtamatta mielestäni sitä tärkeintä eli elävän maan luomista ja hoitoa, josta jatkan varmasti tulevaisuudessa yhä enemmän.

Lisää tietoa permakulttuuri suunnittelusta löydät täältä > https://pohjoinenpermakulttuuri.wordpress.com/2015/05/01/uusi-suomenkielinen-permakulttuuriopas/ Versoja kasvaa nyt vauhdilla aurinkoisilla ikkunoilla. Suosikkini on ehdottomasti härkäpavun versot, jotka ovat paras tuore valkuaisaineiden ja proteiinin lähde tähän aikaan vuodesta.
Perunarieska on voideltu avokadotahnalla, jossa loraus hamppuöljyä, ripaus suolaa ja mustapippuria sekä valkosipulia. Mangoldin, herneen, auringonkukan ja kaalien versot sopivat joukkoon!
 
Härkäpapu tarvitsee hieman paksumman multakerroksen kuin auringonkukan siemenet kasvaakseen. Niistä saa monta versosatoa, kun jättää alimman lehtiparin leikkaamatta. Kupillinen vihreää aurinkoa!


4 kommenttia:

Kruunu Vuokko kirjoitti...

Nämä kuvat kyllä herättivät. Pitää laittaa versoja itämään.

Paula kirjoitti...

Tosi pontevan näköiset härkäpavun versot! Nyt lähti siemenet multaan täälläkin. Kiitos muistutuksesta :)

Satu kirjoitti...

Ihanan aurinkoiset kuvat :) Täytyykin etsi tuo lehti käsiin ja lukea artikkeli.

Suvi Lehtonen kirjoitti...

Kiitos kommenteista :) Upeita päiviä ja paljon ihanaa valoa auringosta viherryttämään versojamme. Huomenna urakalla sitten tomaatin siemeniä multiin - paprikat ja latva-artisokat komeilevat jo sirkkalehdillään!