tiistai 17. helmikuuta 2015

Puutarha kaikillePuutarhasta haaveileville siemen itämään: voit perustaa puutarhan, vaikka et omistaisi muruakaan maata. Lavassa voi viljellä vaikkapa asfaltin päällä ja laatikossa parvekkeella.

Puutarhapalstat ja siirtolapuutarhat tarjoavat kaupungeissakin asuville lapsille mahdollisuuden nähdä ja kokea kasvun ihmeitä. Lasten puutarha-toiminta on lisääntynyt vähitellen ja puhutaan paljon uudestaan kouluunkin sisältyvän viljelypuutarhan merkityksestä opetuksessa. Isovanhemmathan joutuivat usein kesälomillakin hoitamaan koulujen kasvimaat, jotta syksyllä ja talvella olisi taas koulussa tarjolla ruokaa oppilaille.

Kumpulun koulukasvitarhan lasten ja nuorten vapaa-ajan toiminnan suunnitelmassa toimintaa kuvataan nykyaikana näin:

Kumpulan koulukasvitarhan vapaa-ajan toiminnan ympäristökasvatusnäkemys perustuu ensisijaisesti kasvitarhalaisen myönteisen luontosuhteen edistämiseen ja vahvistamiseen. Tavoitteena on lapsi ja nuori, joka osaa ja haluaa toimia ympäristössään ja sen puolesta. Luonnonmukaisesti hoidetussa puutarhaympäristössä ja siihen liittyvässä metsikössä, silti keskellä kaupunkia, kasvitarhalaista ohjataan aktiiviseen, omakohtaiseen toimintaan ja tiedonhankintaan. Mielekkäiden kokemusten, oman ja yhteisen työskentelyn kautta ja tuloksena on mahdollista ymmärtää vihreiden kasvien merkitys elämälle maapallolla ja oppia ihmisestä osana luonnon prosesseja. 

Meidän perheessä korkeissa lavoissa viljely on mahdollistanut puutarhan perustamisen ja hoidon sairaudesta huolimatta. Aloitin harrastuksen ennen kuin siitä tuli ammatti ja silloin kärsin pahoista selkäkivuista, joiden takia ei avomaalla maan rajassa kuopsuttelu olisi mitenkään onnistunut.
Korkeasta lavasta on ollut hyötyä myöhemmin opastaessa lapsia puutarhan hoitoon ja omien ikääntyneiden vanhempien auttaessa laajentuneessa lisäkäsiä kaipaavassa kotipuutarhassa.Kotikasvihuoneen merkitys rentoutumiseen korostui, kun löysimme sinne sopivan keinutuolin. Erilaiset rakenteelliset ratkaisut voivat mahdollistaa puutarhan hoidon kaikille.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ihanan rehevä lavapuutarha!

Hieno juttu, jos hyötyviljelmät tulevat kouluihin. Siitä olisi varmasti lapsille paljon hyötyä ja iloa. Ja samalla oppii pitkäjänteisyyttä, hoitamisen tärkeyttä ja yhdessä tekemistä.