sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Metsäkurjenpolvesta juhannukseenMetsäkurjenpolvi Geranium sylvaticum on tuonut todella kesän puutarhaamme. Vanha kansa puhuu juhannuskukasta, mutta melkein silloin se on jo kukkansa varistanut ainakin etelä-Suomessa. 
Kurjenpolvet ovat olleet aina minulle ylitse muiden luonnon kukista ja en hämmästynyt tutkiessani niiden merkitystä Frantsilan kukkaterapiassa: Metsäkurjenpolvi auttaa havaitsemaan elämän erilaiset arvot. Se opettaa ymmärtämään elämän mahdollisuudet ja hyväksymään elämänilon, joka vie luovaan vapauteen. Metsäkurjenpolvi sopii suomalaiselle, joka useinkaan ei salli itsensä nauttia elämästä.Puutarhaamme on tullut kesä!


Hääkakussa metsäkurjenpolvi ja mansikat. Kesähäät.


Kasvilääkinnässä metsäkurjenpolvea pidetään ainakin Islannissa jaVenäjällä tärkeänä lääkekasvina. Tulehduksissa, mahan haavaumissa ja niveltulehduksissa käytetyn koko kasvin uskotaan myös uusimman tutkimuksen mukaan auttavan muistisairaita yhdessä väinönputken Angelica archangelica siementen kanssa.


Kasvulaatikoiden kasvu on huomattavasti jäljessä avomaan kasvuun. Maastaeristettyjen laatikoiden elämän ylläpito on työlästä ja vaatii todella huolellista havainnointia, jos mielii ylläpitää ne elävinä ilman kasvualustan eli mullan vaihtoja. Viime talvi oli laatikkoviljelijän pieneliöstölle, etenkin lieroille kohtalokas syvissäkin laatikoissa. 

Puutarhurin apulaisena toiminut ahkera lierojen metsästäjä kaivoi ja keräsi kevään aikana monta ämpärillistä uusia työntekijöitä kasvulaatikoihimme.


Ahopellolla Uuras äestämässä puutarhalohkoa kasvukuntoon. Päätös koneettomasta maanmuokkauksesta on kannattanut...
Tänä keväänä puutarhalohko katettiin heti olkisilpulla jo ennen kylvöjä ja istutuksia. 


Syksyllä istutetut valkosipulitkin nauttivat olkipedistä heti keväällä. Valkosipulille veden saanti ja kosteus on elinehto ja kate pidättää hyvin kosteutta etenkin savimaassa kuivana keväänä.Ei kommentteja: