sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Juhannushetkiä


Juhannushetkiä suopursujen huumaavassa tuoksussa kotirannassa. Keskiajalla lemmenjuomiinkin käytettyä suopursua Rhododendron tomentosum pitää lähestyä varoen ja sisäinen käyttö on kasvin myrkyllisyyden vuoksi kielletty.
Suopursun eteeriset öljyt ovat erittäin antibakteerisia ja se kuuluukin lääkeluettelon kasveihin.


Ledumkamferi on suopursusta haihtuva öljy, joka monen muun tämän kasvin tehoaineen tavoin on niin vahvaa, että se voi aiheuttaa pysyviä munuais- ja keskuhermoston vaurioita. Tuoksullaan se aiheuttaa helposti päänsärkyä.
Professori Toivo Rautavaara on kertonut suopursua käytetyn koulujen ja lastentarhojen lattioilla torjumassa hinkuyskää ja bakteeritautien leviämistä - suopursun oksista haihtuneet yhdisteet ovat kertomuksen mukaan alentaneet huoneilman bakteeripitoisuutta 90 prosenttia!
Leivonmäelle avattu Karoliinan kestikievari täyttyi juhannuksena ihastuneista asiakkaista. 
Kestikievarin ruokalistalta voi poimia esimerkiksi maistuvia maalaispitsoja, joiden alkuperä on paikallisesti tuotetuista raaka-aineista.
http://www.karoliinankahvimylly.fi/
Kestikievarin vieressä aloittelee piakkoin myös paikallinen juustola toimintansa.1 kommentti:

Kruunu Vuokko kirjoitti...

Karoliinan kahvimylly onkin tuttu paikka jo entuudestaan. Se sijaitsee sopivasti matkan varrella, kun matkustamme mökillemme Keski-Pohjanmaalle. Siellä tulee aina piipahdettua, jos se vain aukioloaikojen osalta on mahdollista.