perjantai 30. toukokuuta 2014

Fytoterapeutti


Aloitin Frantsilan luomuyrttitilan ihanassa keväässä Fytoterapia-koulutuksen eli opiskelen nyt puutarhatyön ohella kasvilääkintää. Opettajanani toimii suomalaiseen kasvilääkintään ja hoitoihin erikoistunut agronomi-kouluttaja Virpi Raimala-Cormier. Hän on luonut miehensä James Cormierin kanssa erittäin korkealaatuisen luonnonkosmetiikka-sarjan sekä kehittänyt Frantsilan luomuyrttituotteet sekä luontaishoidolliset kokonaisuudet ja –koulutukset jotka tunnetaan Japania myöten.
Kasvilääkintä on vuosituhansia vanha hoitomuoto, jolla on Suomessakin vuosisatojen perinteet. Kasvilääkinnälliset tuotteet valmistetaan aina muuttamatta niiden koostumusta kemiallisesti.
Virpin tieto ja kokemus luonnonkasvien ja yrttien ennaltaehkäisevistä ja parantavista voimista on meillä Suomessa ihan omaa luokkaansa. Olen aikaisemminkin pitänyt Virpin kirjoittamia Luontoäidin kotiapteekkia sekä Luonnonkaunis-kirjoja ahkerassa käytössä omassa elämässäni sekä hakenut niistä ohjeita myöhemmin oppilashoito-töihini aloittaessani aikaisemmin luontaishoitaja opiskelun.
Frantsilan luomuyrttitilalla ja HyvänOlon keskuksessa Hämeenkyrössä saan nyt nauttia vielä muutaman päivän innostavasta ilmapiiristä kasvilääkinnän maailmassa ja palaan takaisin pellolle ja puutarhaan kasvukauden kiireisimpään työaikaan.Luonnon kasvien tunnistussuunnistus-yrttipolulla kevään kaunista vihreää.


Saksankirveli voikukkapellossa - molemmat kehoa puhdistavia kasveja, joita nautitaan tuoreena salaateissa.


Nokkonen - voimakasvini, jonka merkitys luomuviljelyssä ja kehon puolustusjärjestelmälle on kiistaton. Tätä vihreää kultaa olen pitkään miettinyt viljeleväni enemmänkin ja viimeistään nyt sille on oikea hetki. 
Nokkosessa on esimerkiksi rautaa on neljä, kalsiumia seitsemän ja kuitua kolme kertaa enemmän kuin pinaatissa. Se sisältää C-vitamiiniakin viisi kertaa enemmän kuin appelsiini. 

Yrttitarhan sivuilla kansanperinne-osiossa nokkosesta kerrotaan: 
Naantalin luostarin keskiaikaisessa yrttikirjassa nokkosesta todettiin seuraavaa: "Urtica, nokkonen, on hyvin kuuma, ja se on hyvä keltatautiin, jos sitä muserretaan viiniin ja juodaan. Samoin on nokkosensiemen hunajassa kieriteltynä hyvää kivesvammoihin, ja se parantaa vanhaa yskää, jos sitä juodaan usein, ja poistaa keuhkoista kylmettymisvauriot, ja se on hyvää paisuneeseen vatsaan. Kaikkeen tähän nokkosen siemen hyvää hunajassa tai viinissä kieriteltynä, jos sitä usein juodaan tällä tavoin keitettynä. Sama vaikutus on tuoreella nokkoskeitteellä, jos sitä juodaan lämpimänä. Samoin, jos nokkosenlehdille muserretaan suolaa, se on hyvää paiseisiin ja pahoihin haavoihin ja hyvää hampaille, se on hyvää myös koiranpuremaan. Tämä lääke saa myös rusto- tai luuvamman kasvamaan kiinni, ja se kuivaa pahaa nestettä. Samoin, jos nokkosen juurta muserretaan etikkaan, se on hyvää perna- ja jalkapaiseille. Samoin pannaan nokkosen lehtiä nenään, jos se vuotaa verta. Samoin, jos voidellaan kasvoja verenvuotoa vastaan valmistetulla nokkoskeitteellä, se tyrehtyy. Samoin on nokkosensiemen hunajaan muserrettuna ja iholle siveltynä hyvää kylkiluupaiseisiin, kylkikipuun ja keuhkopaisisiin. Samoin kaali tuoreitten nokkosten kanssa keitettynä pehmittää vatsaa. Samoin, jos nokkoskeitteellä huuhdellaan suuta kauan, se on hyväksi kitakielekkeelle. Samoin voitelu edistää hikoamista."Punainen siankärsämö komeilee omassa kukkapenkissä keskikesällä. Luonnossa kasvava valkeakukkainen siankärsämö on tuhattaituri kasvilääkinnässä, mutta myös erinomainen kumppanuuskasvi puutarhassa.


Omenankukkien taivaallinen loisto huumaa joka kevät.


Peltokorte sisältää paljon piitä ja on etenkin luustolle, hiuksille ja kynsille tärkeä rakennusaine.

Fytoterapeutti-opiskelija.

Ei kommentteja: