keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Kesä jatkuu


Kesän ensimmäinen naurissato on nostettu ja haluan jakaa tämän loistavan reseptin, joka oli todellinen menestys ruokaosuuskuntamme sadonjaon jälkeen:


HUNAJAINEN NAURISVUOKA
Naurisvuokaa varten tarvitset:
§  1 kg kotimaisia nauriita
§  2 valkosipulin kynttä
§  3 tl kuivattua salviaa (tai kahden oksan lehdet silputtuina)
§  2 rkl oliiviöljyä
§  suolaa
§  2 dl kuohu- tai soijakermaa
§  hunajaa
§  ... sekä pähkinöitä tai kurpitsansiemeniä koristeluun
Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
Murskaa valkosipulinkynnet veitsen lappeella ja pienennä. Laita valkosipulit, oliiviöljy ja salviat suuren kulhon pohjalle ja sekoita ja jätä hetkeksi imeytymään.

Leikkaa nauriista kannat ja puolita ne, mutta jätä juureksiin maukkaat kuoret. Leikkaa puolikkaat 0,3-0,5cm viipaleiksi ja laita kulhoon salvian sekaan. Mausta suolalla (n. 3 tl) ja sekoita viipaleita kunnes öljy on jakaantunut tasaisesti nauriisiin.

Lado viipaleet keskikokoiseen uunivuokaan vinosti pystyyn kuoripuoli ylöspäin ja paista uunissa puolisen tuntia.
Kaada kerma viipaleiden päälle ja jatka paistamista vielä toiset puoli tuntia. Nosta pari kertaa paiston aikana vuoka uunista ja lusikoi kermaa nauriiden päälle.
Kun nauriit ovat pehmenneet, viimeistele vuoka valuttamalla nauriiden päälle hunajaa tai siirappia. Nosta uunin lämpö 200 asteeseen ja paahda nauriita vielä noin kymmenen minuuttia tai kunnes vuoan pinta on ruskistunut.
Koristele paahdetuilla pähkinöillä tai kurpitsansiemenillä.

(Lähde: Uusi musta – Noora Shingler)


Vihdoinkin omat punahatut koristavat kartanon keittiöpuutarhan yrttilaatikkoa.




Palmukaalit eivät selviytyneet runsaasta samettikukkakasvustosta ja valkosipulirivistäkään huolimatta.


Kirpat ja myöhemmin kaalikoit jättivät monen taimen lähes lehdettömäksi > näin käy ilman harsosuojaa! Kartanon keittiöpuutarhaa esittelen melkein päivittäin vieraille, joten harsojen käyttö ei oikein luonnistu, mutta kasvivalinnat täytyy seuraavaksi vuodeksi miettiä uudestaan. Kaaleja emme varmastikaan enää kasvata...



Muijaniityn ruokaosuuskunnan puutarhuri jakamassa ensimmäistä virallista satoa!

torstai 25. heinäkuuta 2013

Odotan talvea


Tänä kesänä olen saanut punakärsämön, ilmasipulin, tilapuodin, puolikkaan kasvitunnelin, tehdä hevosella peltotöitä ja kroonisen väsymyksen.

Odotan nyt ensimmäisen kerran elämässäni, että maa jäätyisi! 
Yksityisyrittäjän arkea helpottavat vielä ihanan aikaiset aamun hiljaiset tunnit, jolloin ihmettelen omassa puutarhassani, miten vähään kasvit tyytyvätkään ja jatkavat kasvuaan...