torstai 31. tammikuuta 2013

Valkoinen


Valkoinen on avoin. Puhtaus, toivo ja oikeudenmukaisuus.

Valkoinen ruoka on ylellistä. Lohdullista ja terveellistä. Maito, kookos, kukkakaali, lampaankääpä, vuohenjuusto, maa-artisokka, palsternakka, valkosipuli...

Valkoinen symboloi puhtautta ja pyhyyttä. Puhtaan valkoiset kukat kertovat hiljaisuudesta, salaisuuksista ja haaveista. 























Musta ja valkoinen. Minun värini.

keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Muijaniityn ruokaosuuskunta


Muijaniityn Ruokaosuuskunta on Mäntsälän Heinolan biodynaamisen maatilayhteisön ruokaosuuskunta, joka toteuttaa ns. "community-supported-agriculture"-mallia: Yhteisön jäsenet palkkaavat ammattilaisen viljelemään ruokakasvinsa, jakaen sekä taloudelliset investoinnit että sadon kukin ostamiensa osuuksien mukaisesti.


Ruokaosuuskunnan perustamiskokous pidettiin 27.1.2013. Osuuskuntaan on mahdollista liittyä Helmikuusta alkaen, sen jälkeen kun yhteisön perustamiskirja on hyväksytty.

Liittymällä ruokaosuuskuntaan mahdollisimman nopeasti varmistat mukaanpääsysi jo tämän kesän sadonjakoon!

Lisää tietoa tilasta: http://heinolantila.wordpress.com/ 

Ota yhteyttä: muijaniityn.ruokaosuuskunta@gmail.com




Esimerkkinä vastaavanlaisesta ruokaosuuskuntatoiminnasta:

Muijaniityn ruokaosuuskunta facebookissa: http://www.facebook.com/groups/528824337137880/





sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Punainen


Punainen on vahva ja energinen. 

Elinvoimaa saa sekä syömällä että katselemalla punaista! Punainen kiihdyttää pulssia ja nostaa verenpainetta. Se stimuloi sekä henkisesti että fyysisesti lämpöä ja tasapainoa.


























keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Unta ja puhdasta ruokaa



Kuunneltuani tänään ravinto- ja hyvinvointivalmentaja Saija Hakosen luennon ravinnon merkityksestä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sain todellisen ahaa-elämyksen historian havinoista:

Entisessä elämässäni tein vuorotyötä tauotta ravintola-alalla ja jatkoin esimiehenä työn tekoa kotonakin... Vuorokausirytmiä ei ollut - ei ainakaan normaalia sellaista ja siirtyessäni lentoemännäksi vielä vähemmän. Muistan hyvin akupunktio-kiropratikkohoitajani sanat, kun hän yritti saada selästäni toimivaa kaikkien noiden uravuosien ja yöttömien öiden jälkeen: "ihmistä ei ole luotu elämään, tekemään töitä tai syömään kello kaksi yöllä. Koko ruumis tarvitsee yön lepoon ja ennenkaikkea ruoansulatus ja vatsan terve toiminta kaipaavat yön lepohetken."

Nyt ymmärrän täysin, miksi pikkuhiljaa lähes joka paikka kropassani sanoi sopimuksen irti yli kahdenkymmenen vuoden vuorotyön jälkeen. Eikä kaikkien eniten mieli, joka herkeämättä ruokki stressiä polttamaan vähäisenkin energian vapaa-aikoina. Ihminen kaipaa kuitenkin saman määrän unta kuin aina ennenkin; ympäri vuorokauden toimivasta nyky-yhteiskunnasta huolimatta.
Unen puutteesta kärsivillä (tai unen laadun heikentyessä) vuorotyöläisillä on todettu etenkin tulehdussairauksia enemmän kuin muilla. Ja miten vaikuttavatkaan sitten epäterveelliset ruokailutottumukset ja liikunnan vähäisyys?

Uni ja ravinto korostuivat tänään Saijan luennolla ja niiden yhteisvaikutus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Moni toteaa nukkuvansa "ihan hyvin", mutta tarkemmin ajateltuna ei saakaan tarpeeksi unta tai heräilee monta kertaa yössä. Uni on tutkimusten mukaan elimistöä sairauksilta suojaava ja stressin vastapaino. 

Iltasyöminen, etenkin hiilihydraattipitoisten ja rasvaisten ruokien syöminen ennen nukkumaanmenoa tuottaa vereen lämpöä ja elimistöön energiaa ja ihminen nukkuu huonosti. Liian vähäinen unen määrä muuttaa elimistön ruokahalua sääteleviä hormoneja, jolloin etenkin hiilihydraattipitoisten ruokien himo kasvaa. Seuraa ylipainoa, joka taas huonontaa unen laatua ja kierre onkin valmis.

Syömällä puhtaita alkuperäisiä ruoka-aineita, kuten marjoja, kasviksia ja hedelmiä parannetaan untakin. Hyvä motto mielestäni oli Saijan ajatus: Eli kun ostat kaupasta ruokaa, osta porkkana porkkanana , omena omenana ja esim. kala kalana. Jos ostat paketissa olevaa ruokaa, voisi hyvänä nyrkkisääntönä olla, että jos tuote sisältää enemmän kuin kolmea raaka-ainetta, jätä se kauppaan. Syö siis sellaista ruokaa, jota on mahdollisimman vähän muokattu alkuperäisestä muodostaan.



Moni meistä kärsii unettomuudesta, joka lisää ongelmia kaikilla elämänalueilla. Ihmisisuhteet, työ ja mielenterveys sekä monet kroonisetkin sairaudet kulkevat kehässä, jonka sisällä unen ja ravinnon merkitys on valtavan suuri. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja moneen asiaan voi vaikuttaa itse päivittäisillä valinnoillaan ja pidemmän tähtäimen tavoitteilla.

Itse asetin päämääräkseni vähentää ehdottomasti kahvin juontia, joka vaikuttaa monen vitamiinin ja hivenaineenkin imeytymiseen elimistössä. Talviaikaan luonnossa liikkuminen on ihan yhtä tärkeää kuin kesälläkin, jolloin luontaisesti olen jatkuvasti ulkona puutarhassa.
 Päätin ottaa enemmän talvella metsäkylpyjä ja kokeilla taas hiihtämistä. 
Eiköhän se unikin sitten tule...



torstai 17. tammikuuta 2013

Perinnerakentamisen talkootyöryhmä


Perinnerakentamisen työryhmä kunnostamaan vanhaa päärakennusta yhteisötaloksi

Oletko kiinnostunut tulemaan mukaan Mäntsälässä sijaitsevan Heinolan maatilayhteisön vanhan hirsisen päärakennuksen siirto- ja kunnostustöihin?

1922 rakennetusta hirsisestä tilan päärakennuksesta on tarkoitus tehdä maatilayhteisön, perusteilla olevan ruokaosuuskunnan ja koko kyläyhteisön yhteinen yhteisötalo ja mahdollisesti myös siirtää se lähemmäs eteläistä pikatietä.
Olemme nyt siis perustamassa suunnittelu- ja työryhmää projektille, jota on lupautunut vetämään mestaripuuseppä Pertti Korpela Porvoosta.
Saamme lauantaina 19.1. joukon talkoointoisia puuseppiä ja kirvesmiehiä tilalle katsastamaan vanhan päärakennuksen kunnostus/siirtotyömaata. Mukaan on tulossa myös Maaseudun kehittämisyhdistys Silmulta perinnerakentamisen hankkeen projektisihteeri. Hankkeen aikana järjestetään perinnerakentamisen kursseja ja vanhan päärakennuksemme kunnostaminen/siirto yhteisötaloksi voisi siis olla hankkeeseen soveltuva kurssi!

Tervetuloa mukaan lauantaina 19.1. kuulemaan lisää klo 14 alkaen Mäntsälään Heinolan biodynaamiselle tilalle > Eteläinen pikatie 540 – Haarajoki



torstai 10. tammikuuta 2013

Hidastajan puutarhassa

Ihanan ikuiset unikot valtaavat mielivaltaisesti puutarhani joka kesä!

Kävin kuuntelemassa Leena Luodon upeaa luentoa Slow-gardening > tee vähemmän - nauti enemmän puutarhassa! Puutarhanaiset ry:n puheenjohtaja Leena Luoto on kirjoittanut aiheesta myös kirjan: Lomailijan puutarha.

Mieleenpainuvin luennon herättämä ajatus ja oivallus oman puutarhan nautinnoista ovat aikaisten kevätaamujen ja kesäöiden hetket, jolloin todellakin vain nauttii näkemästään eikä kiirehdi kitkemään, korjaamaan, kuokkimaan tai kaivamaan :) Niitä hetkiä voisi lisätä muihinkin vuorkauden aikoihin...

Tästä pääseekin sujuvasti kehumaan omia pihatähtimö-kasvustojani, joiden olemassaolo hyötykasvien joukossa viime kesänä askarrutti varmasti monia puutarhaystäviäni. Laittoivat varmaan ensimmäisen kiireisen yrittäjäkesän piikkiin moisen huolimattomuuden... mutta monikaan ei tiedä, kuinka ravinnerikas tuo "hiveliäinen" vesiheinä onkaan. Ja täysin sopiva ja erittäin maukas, etenkin keväällä kerättynä, lisä salaattiaineksena. 
Pihatähtimö sisältää paljon rautaa, piitä ja kaliumia sekä rutiinia, joka on bioflavonoidi. Rutiini edesauttaa C-vitamiinin imeytymistä, parantaa verenkiertoa, ehkäisee allergioita... 

 Varoituksen sana pihatähtimön sisältämistä saponiineista (sokeriyhdisteitä), jotka irrottavat limaa, lisäävät virtsaneritystä ja ehkäisevät sienten ja virusten lisääntymistä. Saponiinien suhteen tulee kuitenkin olla varovainen ja pihatähtimö ei sovi alle kaksivuotiaille eikä raskaus- tai imetysaikana!

Jos kaikkia vesiheiniä ei jaksa syödä tai kuivata viherjauheeksi, voi sen huoletta antaa kasvaa paikoillaan. Se käyttää maasta liialliset nitraatit omaan kasvuunsa ja haihduttaa kasvualustasta liiallisen kosteuden. Kuivina kesinä olen siunannut sen erittäin hyvänä katekasvina.

tiistai 8. tammikuuta 2013

Vitamiinit omasta maasta


Niin tässä taas kävi, että hyllystä löytyy purkkitolkulla erilaisia vitamiineja ja hivenaineita. Ovat toki luomuversioita, mutta niin olisivat olleet oman maankin vitamiinit.

Moni ihmetteli viime kesän alussa kartanon keittiöpuutarhassa paraatipaikalla kasvavaa nokkosta. Oliko puutarhuri-opiskelija hukassa ja unohtanut tuon jättimäisenä kasvavan rikkaruohon leviämään väärään paikkaan? Monella oli tietysti tietoa nokkosen terveysvaikutuksista ja hyötykäytöstä myös viljelyn kannalta, mutta silti sen "ehdoin-tahdoin-vilejly" herätti kummastusta.

Jos olisin ollut ahkera jo alkukesästä ja kuivannut tuota todellista joka pihan superfoodia, ei moniakaan asioita tarvitsisi purkista popsia. 

Nokkosen lehdissä ja versoissa on C-vitamiinia , A-, B1-,B2-, B6-, D-, E- ja K1-vitamiineja, ubikinonia ja glykokinoneja. Kasvissa on myös lesitiiniä, triterpeenejä, paljon kuiva-aineita, hiilihydraatteja, kasvilimaa, parkkiaineita sekä kivennäisaineista rautaa, kalsiumia, kaliumia, fosforia, mangaania, kuparia, rikkiä, fluoria, jodia, piihappoa, biogeenisiä amiineja, kuten asetyylikoliinia, betaiinia, koliinia, histamiinia, 5-hydroksitryptamiinia, serotoniinia ja muurahaishappoa sekä valkuaisaineita, sekretiiniä ja klorofylliä. Siemenissä on E-vitamiinia, linolihappoa ja karvasaineita.

Eli yhdestä kasvista saa kaikki samat aineet kuin monivitamiinihivenaine-purkeista. 
Talveksi nokkosesta voi tehdä viherjauhetta, jota voi sekoittaa melkeinpä mihin vaan. 
Kun siihen vielä sekoittaa voikukkia, saadaan suolistohäiriötkin hoidettua. Ja näitähän kaikkien pihoilta löytyy...

Ja mihin kaikkeen sitten jokaisen tuntema polttiainen vaikuttaa:
 Nokkonen lisää hemoglobiinin ja punasolujen määrää, kiihdyttää ihon pintaverenkiertoa sekä parantaa yleensäkin verenkiertoa. Kasvi sekä supistaa että laajentaa verisuonia, lisää virtsan, hien ja sapen eritystä, edistää ruoansulatusrauhasten toimintaa, tyrehdyttää verenvuotoja, irrottaa limaa, irrottaa ja hajottaa virtsahappoa ja stimuloi maksaa. Lisäksi se rauhoittaa keskushermostoa ja lievittää kipuja. Kasvin glykokinonit alentavat hieman verensokeria, ja kasvi onkin sekä hypoglykeminen että hyperglykeminen. Nokkonen supistaa virtsarakkoa ja limakalvoja ja normalisoi suolen toimintaa. Nokkonen lisää vastustuskykyä ja immuunipuolustusta. Talviset nokkoskuurit saattavat estää kesäistä heinänuhaa ja allergiaa.

Lisää nokkosesta terveydenhoito uutisten artikkelista:





lauantai 5. tammikuuta 2013

Ruokavaliolla väliä


Luontaishoitaja-koulutuksemme neurologian tunneilla saimme kattavan paketin erilaisista aivoverenkiertoon liittyvistä häiriöistä ja neurologisista sairauksista. Keskustelua herätti jälleen paljon ravinnon merkitys näidenkin oireiden ja sairauksien hoidossa. Myös suomalaisten lääkäreiden "burana-tehotarjonta" lähes joka vaivaan viritti ihmettelyä ja ikäviä kokemuspohjaisia tarinoita luokassamme. Lääkäreiden ylikuormitus lisää turhautuneisuutta potilaissa, joita juoksutetaan yhden alan spesialistilta toiselle. Hyviä kokemuksiakin löytyi, joissa lääkäri oli aina huomioinut ihmisen kokonaisuutena elintapoineen, mielialoineen ja fyysisine oireineen.

 Kiinalaisen lääketieteen hoidot pyrkivät aina vaikuttamaan sekä ihmisen fysiikkaan että mieleen. Kiinalaisen yrttilääketieteen luonnonainetietokannat ovat olleet tärkeitä mm. syöpä-ja tulehduslääkkeiden kehityksessä tähän päivään.

Intialainen viisaus nimittää ihmisen suolistoa toiseksi aivoksi, jossa jokainen sairaus jää suoliston muistiin.
 "Suolisto on Paulan mielestä ihmisen tärkein elin. Se on kuin toiset aivomme ja samalla muun muassa maksan täydellinen toimintapari." Lue lisää suoliston merkityksestä koko hyvinvointiimme ravitsemusasiantuntija Paula Heinosen haastattelusta Voi Hyvin -lehdestä.

Luonnollisen itse kasvatetun ruoan merkitys (vastaan lisäaineet ja jalosteet > prosessoidut tuotteet) ovat varmasti kiistattomia koko hyvinvoinnin kannalta.

Oma kokemukseni kuukauden hiivasyndrooma-ruokavalion noudattajana on huikean mielenkiintoinen. Ja herättänyt paljon ajatuksia ruoan merkityksestä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Eivät pelkästään hiivasyndrooman oireet (turvotus, väsymys, suolen toiminnan häiriöt, iho-oireet) ole hävinneet ruokavalion myötä, vaan myös energisyys ja mieliala ovat parantuneet :) 

Suomessa kuuluisuutta saanut Viidakkomies Olli Posti kertoo, miten hänen MS-tautinsa oireisiin tehosi paremmin luonnollinen kuin synteettinen: "Ms-tauti teki minusta maan ehkäpä kuuluisimman ihmeparantujan ja lopulta koko ravintoalan eräänlaisen uudistajan - mutta ensin sain viettää monta yksinäistä vuotta lähes yötä päivää terveyden ja koko yhteiskunnan saloja opiskellen. " http://www.viidakkomies.com/





tiistai 1. tammikuuta 2013

Vuoden ensimmäinen


Uuden vuoden ensimmäinen luomus on valmis. Virkkuukoukku pysyikin kädessä yli kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen... Mallikin on ihan itse suunniteltu :) 


Äidin vanha Singeri.