torstai 10. tammikuuta 2013

Hidastajan puutarhassa

Ihanan ikuiset unikot valtaavat mielivaltaisesti puutarhani joka kesä!

Kävin kuuntelemassa Leena Luodon upeaa luentoa Slow-gardening > tee vähemmän - nauti enemmän puutarhassa! Puutarhanaiset ry:n puheenjohtaja Leena Luoto on kirjoittanut aiheesta myös kirjan: Lomailijan puutarha.

Mieleenpainuvin luennon herättämä ajatus ja oivallus oman puutarhan nautinnoista ovat aikaisten kevätaamujen ja kesäöiden hetket, jolloin todellakin vain nauttii näkemästään eikä kiirehdi kitkemään, korjaamaan, kuokkimaan tai kaivamaan :) Niitä hetkiä voisi lisätä muihinkin vuorkauden aikoihin...

Tästä pääseekin sujuvasti kehumaan omia pihatähtimö-kasvustojani, joiden olemassaolo hyötykasvien joukossa viime kesänä askarrutti varmasti monia puutarhaystäviäni. Laittoivat varmaan ensimmäisen kiireisen yrittäjäkesän piikkiin moisen huolimattomuuden... mutta monikaan ei tiedä, kuinka ravinnerikas tuo "hiveliäinen" vesiheinä onkaan. Ja täysin sopiva ja erittäin maukas, etenkin keväällä kerättynä, lisä salaattiaineksena. 
Pihatähtimö sisältää paljon rautaa, piitä ja kaliumia sekä rutiinia, joka on bioflavonoidi. Rutiini edesauttaa C-vitamiinin imeytymistä, parantaa verenkiertoa, ehkäisee allergioita... 

 Varoituksen sana pihatähtimön sisältämistä saponiineista (sokeriyhdisteitä), jotka irrottavat limaa, lisäävät virtsaneritystä ja ehkäisevät sienten ja virusten lisääntymistä. Saponiinien suhteen tulee kuitenkin olla varovainen ja pihatähtimö ei sovi alle kaksivuotiaille eikä raskaus- tai imetysaikana!

Jos kaikkia vesiheiniä ei jaksa syödä tai kuivata viherjauheeksi, voi sen huoletta antaa kasvaa paikoillaan. Se käyttää maasta liialliset nitraatit omaan kasvuunsa ja haihduttaa kasvualustasta liiallisen kosteuden. Kuivina kesinä olen siunannut sen erittäin hyvänä katekasvina.

8 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Ai niin, nyt olisi ollut se Leenan luento... olisi ollut kiva kuulla. Leena on todella mukava, valoisa ja energiapitoinen persoona :-)
Kiitos vinkistä, en todellakaan tiennyt, että omallakin pihallani kasvava tähtimö olisi ravintokasvi! Nokkosta ja voikukkaa jo tulee käytettyä jonkin verran, samoin horsmaa ja suolaheinää, mutta että tuotakin...! Kiitos.

Maria kirjoitti...

Ihanat unikot! Minäkin haluaisin oppia enemmän hitaan puutarhanhoidon taitoa. Aamut valitettavan usein hukkuvat kiireeseen tai sitten vapaalla liian myöhään nukkumiseen, huoh. Mutta uusi kevät antaa uudet mahdollisuudet oppia uusia tapoja :)

Heidi-Maaria kirjoitti...

Olen näköjään missannut mielenkiintoisen luennon :(

Muistaakseni vesiheinää ennen kerättiin joillekkin hyötyeläimille..
Tarttee näköjään kerätä itsellekkin. Luulisi sen käyvän viherjauheeseen. Luin siitä hiljattain mielenkiintoisen artikkelin, täytynee perehtyä.. Voi miten paljon niitä on mihin haluaisi perehtyä. Ehkä viisainta olisikin hidastaa :)

Karolina kirjoitti...

Kuulostaa mielenkiintoiselta luennolta! Olisipa mukava kuulla täällä pohjoisessakin... Mukavasti kuvailut miten voisi vielä enemmän oppia nauttimaan...

Suvi kirjoitti...

Kiitos kaikille kommenteista! Hidastajan puutarha voi todella hyvin, jos siellä kasvaa vesiheinää > se ilmentää kasvullaan erittäin humuspitoista maaperää, missä on riittävästi ravinteita :)

Lisäsin vielä tekstiin varoituksen pihatähtimön sisältämistä saponiineista (sokeriyhdisteitä), jotka irrottavat limaa, lisäävät virtsaneritystä ja ehkäisevät sienten ja virusten lisääntymistä. Saponiinien suhteen tulee kuitenkin olla varovainen ja pihatähtimö ei sovi alle kaksivuotiaille eikä raskaus- tai imetysaikana!

Vianna kirjoitti...

Kiitos tästäkin tiedosta! Nokkosen olen tiennyt hyötykasviksi, mutta että vesiheinäkin.. No onpahan vähemmän kitkettävää. Kanoille olen niitä joskus riipinyt, tykkäävät. Vielä kun löytyisi juolavehnällekin hyötykäyttöä!

Suvi kirjoitti...

Hei Vianna! Juolavehnälle löytyy hyötykäyttöä :) Vanhakansahan on käyttänyt sitä esim. kahvinkorvikkeena ja juolavehnän kuivatuista juurakoista on tehty jauhoja. Nykyisin Saksassa tehdään terveysleipää, jossa käytetään juurista tehtyä jauhoa. Juolavehnä sisältää paljon hiilihydraatteja ja proteiinia. Ei muuta kuin kitkemään ja keittiöön...

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.