keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Puunhoitoa ja paljon unikoita


Puunhoito-kurssilla Turun saaristossa löydettiin yli satavuotiaille omenapuille uusi muoto.
Kurssin vetäjä ja opettaja puutarhuri Jussi Ingervo opetti hoitamaan puita ja pensaita kokonaisvaltaisella menetelmällä, jossa hoitotoimet kohdistuvat puun oksistoon, runkoon, juuriin sekä kasvuolosuhteisiin. Kurssilla pyritään ymmärtämään puuta elävänä olentona, joka on osana maisemaa ja eliöyhteisöä. Hoitotoimet valitaan huomioiden puun biologia ja suhde kulttuuri- ja luonnonmaisemaan. 
Kurssi on työpainotteinen ja korostaa käytännön taitojen oppimista.

Kiinnostuneille uusi kurssi järjestetään 28.-29.7. Labbyn kartanolla Isnäsissä!
Kurssin aikana on mahdollisuus tutustua Labbyn kartanoon – toimivaan biodynaamiseen maatilaan – perinnebiotooppeihin, karjaan, peltoihin ja kaiken tämän keskellä olevaan kartanopuistoon, jossa kurssi pidetään.
 Lisää tietoa kurssista löydät Labbyn sivuilta http://www.labby.fi/


Oksien taivutusta.


Niskan taivutusta.


 

Puun leikkaaminen on siis mahdollista myös keskikesällä ja harhaluulo kevättalven leikkauksista johtunee puutarhureiden muista kiireistä kesäaikaan. Puun haavojen parantuminen on ainoastaan kesäaikaan mahdollista ja nopeaa eikä puun ollessa lepotilassa, jolloin se ei kykene mitenkään reagoimaan syntyviin leikkaushaavoihin.


Puutarha sijaitsee nyk. Naantaliin kuuluvassa Rymättylässä, Aaslaluoto -nimisellä saarella. Tilan nimi on Kotimetsä, se viettää ensi vuonna 80v-päiviään. Ensimmäiset omenapuut istutettiin suuritöisesti raivattuun puutarhaan 1940-luvulla.

Jäljellä on n. 20 eri kuntoista omenapuuta, lajikkeista omistajat pystyvät nimeämään Antonovkan, Melban, Lobon, Åkerön, McIntoshin, Valkean kuulaan, Puna -ja Keltakanelit sekä ilmeisesti Syysviirukas -nimisen puun. Puutarha on ollut joitakin vuosikymmeniä kotikutoisessa luomuviljelyssä.Sissi.


Vanha mehiläispaviljonki.Tilan yrttejä ja ruusuja kuivumassa.


Iltapäiväkahvit.


Katajankerkkähunajaa.


Aamiaisella.


Laseissa on väriä.
Yrttipenkin reunalla.


Portti polulle.


Kesäheinä.


Tilan yksi emännistä ja Sissi.

Kotona.Oopiumunikoiden kuningatar!


Veriapila.


Valkosipulin katekasvustoa.


Kasvihuoneeni on vihreä.


Maasta nostettu.


Naurispenkin vartija.


Lentävät ystäväni.1 kommentti:

Erjuska kirjoitti...

Ihania kuvia ... ja mielenkiintoiselta kuullostava kurssi.

Mukavaa loppuviikkoa

T. Erjuska