sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Yrttejä savusaunassa


Julkaisen täälläkin Hirvihaaran kartanon keittiöpuutarha-blogista luomupuutarhurin yrttihunajaisen savusaunan kokeilukuvauksen! Siipalleni valmistin tänään myös privaattiyrttisaunan ja ajattelin hoitaa kipeää alaselkää nokkosvihdalla > "vihta" ei ollutkaan hautunut tarpeeksi kuumassa vedessä ja hoito tuntuu kuulemma vieläkin monta tuntia saunan jälkeen! Nokkosten kanssa siis malttia :)

Tänään kokeilimme ensimmäisen kerran yrttihunajaista savusaunaa henkilökuntamme voimin. Tarkoitus on jatkossa myös tarjota tätä rentouttavaa palvelua asiakkaillemme.

Aamulla keräsin sylikaupalla nokkosia. Haudutin niitä kuumassa vedessä ja saunojat saivat sekä nokkosvihtomista että nokkos-hiushuuhtelun.

Yrttisauna aloitettiin nauttimalla sitruunahunaja-mehumaljat. Pirteään virkistävään juomaan lisäsin myös sitruunamelissaa puutarhastamme sekä villivadelman lehtiä ja metsämansikan kukkia. Ripaus suolaa kuuluu aina hunajan seuraksi... 

Saunojat huuhtelivat päivän pölyt äitini valmistamalla ruusu-hunajasaippualla ja kapusivat löylyttelemään savusaunan ylisille upottaen jalkansa Frantsilan yrttikylpysuolaveteen. Mukaan he saivat yrttivihdat, joihin olin kerännyt iisoppia, laventelia, rosmariinia, salviaa ja timjamia. 

Jokainen kävi vuorotellen luomupuutarhurin hunajapedillä niskahartiahieronnassa, jossa ensin ripsuteltiin verenkiertoa vilkastuttamaan nokkosilla, hierottiin vehnänalkioöljy-rosmariinilla ja siveltiin hunajalla. Hiukset pestiin kehäkukka-shampoolla ja huuhdeltiin nokkosvedellä tai kamomillavedellä. Alaselkään käsittelyn ajaksi sai  lämmitetyn ruusu-kauratyynyn.

Jokiveden virkistämät saunojat palasivat vielä jälkilöylyihin laventelikukka-vedessä hautuneiden lämpöpyyhkeiden kera.

Saunan jälkeen vielä suihkaus ruusuvettä kasvoille ja kehäkukkasalvaa käsille ja takaisin töihin!

Tätä yrttihunajaista savusaunahetkeä vaadittiin jopa työehtosopimukseen ruokatauon jatkeeksi... 


3 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Kyllä kelpais mullekin noin mukavankuuloinen tauko työpäivän lomaan :)

savea ja papuja kirjoitti...

Ihanan kuuloinen hoito. Kirjoitit, että hieronnan aikana alaselässä oli lämmin kauratyyny. Minulla on kerran kokeiltu lämpötyynyä ja se ei sopinut minulle. Ylös noustessa heitti päässä ja tasapaino oli vähän hakusessa. Kannattaa ainakin olla varovainen, kun asiakkaat nousevat hoitopöydältä. Tästä huolimatta tulisin mielelläni kyseiseen hoitoon. Taitaisin vain jättää lämpötyynyn väliin.

Maija kirjoitti...

kuulostaa niin mun jutulta tuommoinen hemmottelu! :)