torstai 17. toukokuuta 2012

Maa-artisokkaa


Maa-artisokka Helianthus tuberosus on tuleva viljelykasvini ja tänään kävimme ystäväni kanssa nostamassa Loviisasta Kestilän tilalta näitä aarteita istukkaiksi omaan peltooni. Tarkoitus on istuttaa tätä Perusta kotoisin olevaa intiaanien viljelykasvia noin puolelle hehtaarille ja reilut kolmesataa kiloa nousi maasta viidessä tunnissa. 
Työtä hieman hidasti väliin hyvinkin tiivis kostea savi, joka oli juuttunut maa-artisokan mukuloihin kuin liima. Myös pellon lierot halusivat pysyä mukana mukuloissa ja niitä saatiinkin kaupanpäällisiksi runsas joukko jatkamaan kotipellossani maan muokkaamista.Esittelyssä valioyksilö; säännöllisen muotoinen erittäin helppo kuorittava kelpo istukas.


Maa-artisokkien koti Kestilän tila on rakennettu 1890.


Maa-artisokka ei säily kovinkaan hyvin ilman maapeitettä ja kuorimisen jälkeen on hyvä upottaa se sitruunalla maustettuun veteen, jos sitä ei käytä heti.

Maa-artisokan voi korjata myöhään syksyllä tai jättää talvehtimaan kevääseen, niinkuin Kestilässä tehdään. Tämä upea runsaasti rautaa ja ravintokuituja sisältävä kasvi kasvaa melkein missä vaan, leviää helposti pienestä kuoren palasta ja on puutarhurin ikuinen ystävä kerran maahan päästyään!

5 kommenttia:

Eija kirjoitti...

Mielenkiintoista, mietin taimikaupassa, kun siellä oli maa-artisokan mukuloita, että mitenkähän niitä viljellään. Oliskohan niitä vielä myynnissä... Näin tv-ohjelman, jossa tehtiin soseutettua keittoa niistä. Näytti maistuvan tosi hyvältä :) Mitähän muuta maa-artisokasta voisi tehdä?

Katja kirjoitti...

Minä sentään olen keittiöalan ihmisiä ammatiltani,mutta tuo artisokka on kyllä mulle ihan outo kasvi;pitäis varmaan kokeilla :)

Katja kirjoitti...

Sinulle on haaste blogissani:)

Saila kirjoitti...

Tämä ikuinen ystävä on minunkin ostoslistalla ollut monta vuotta, mitenköhän se onkin niin vaikea löytää? Tai nyt Tukholman puutarhamessuilla sitä bongasin, mutta siinä vaiheessa oli käteinen loppu ja kun olin nostanut rahaa, olin jo unohtanut koko artisokan :-/ Hitsin dementia!

Suvi kirjoitti...

Maa-artisokkaa voi käyttää kuten perunaa, se vaatii vain vähemmän kypsennysaikaa ja tummuu nopeasti. Hyötykasviyhdistykseltä voi ostaa istukkaita ja kyllä kaupastakin saa jo luomumaa-artisokkaa...
Katjan haasteeseen en ehdi vielä vastata > keskityn siihen sitten peltohommien jälkeen...