keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Kotijuustoa ja taimimultaa


Tänään tehtiin juoksutinjuustoa maa- ja kotitalousnaisten kanssa lehmän maidosta. Aikoinaan monessa maakunnassa perinteenä oli tehdä sunnuntaiksi kotijuustoa/juustoleipää, johon tarvittiin juustonjuoksutinta. Sitä uutettiin vasikan vatsalaukusta ja juustoon käytettiin vastalypsettyä lämmintä maitoa. Nyt juustonjuoksutinta voi ostaa apteekista. Pitopöydässä juusto on ollut sekä emännän että isännän taidonnäyte: koristeelliset  juustokehät vaativat käden taitoja, kuten hyvän juuston valmistuskin.
Juuston teon sivutuotteena syntyy heraa, jota pohjoisessa käytettiin usein "herahöllereihin". Heraan lisättiin ruisjauhoja ja suolaa, joista vaivattiin taikina. Parin sentin paksuinen heraleipä paistettiin uunissa.

Jos ja kun saamme uuden nelijalkaisen perheenjäsenen, voimme herkutella seuraavalla yksinkertaisella reseptillä tehdyllä juustolla vaikka joka päivä:

3 l vuohenmaitoa
1 tl juoksutinta 
suolaa
 Maito lämmitetään kattilassa kädenlämpöiseksi ja lisätään juoksutin hyvin sekoittaen. Seos annetaan seistä kannella peitettynä 20 minuuttia lämpimässä paikassa.

Neste eli hera siivilöidään juustomassasta pois.

Juusto laitetaan muottiin eli kehään ja pinnalle voi ripotella karkeaa suolaa. Juustoa säilytetään jääkaapissa.





Juustokehät ovat yleensä suorakaiteen muotoisia. Lapissa käytetään myös pyöreitä kehiä.

Kohti kevättä mennään > taimimullan valmistus aloitettiin ajoissa, jotta se ehtii tekeytyä ennen kylvöjä.

Omaa taimimultaa syntyi tänään koulussamme Jukka Rajalan Luonnonmukaisen maatalouden oppien mukaan seuraavasti:
 Tehdään oma taimimultaseos kasvuturpeesta ja luonnonmukaiseen viljelyyn soveltuvista lannoitteista. Seokseen voidaan käyttää esim.
lannoittamatonta kasvuturvetta (C0) 1 m3
kananlantarakeita 25 l (15–30 l)
hienoa dolomiittikalkkia 6–10 kg
puun tuhkaa 3 kg
biotiittia 6–10 kg
Kalkki, tuhka ja biotiitti sekoitetaan turpeeseen huolella, minkä
jälkeen veteen liotettu kananlanta sekoitetaan siihen (vettä noin
150 l). Seos kompostoidaan vähintään 15 °C lämpötilassa noin 1–
2 kk, minkä jälkeen se on käyttövalmista. Varhaiskevään tarvetta
varten seos on syytä valmistaa jo edellisenä syksynä. Tällaisessa
taimimullassa ei ole rikkakasvien siemeniä tai taudinaiheuttajia.
Yllä olevan taimimullan väkevyys sopii runsasta lannoitusta
vaativille kasveille kuten kaaleille ja tomaatille. Niukemmalla
lannoituksella kasvaville kasveille käytetään noin viidennestä laimeampaa seosta


Ei kommentteja: