maanantai 30. tammikuuta 2012

Luomupuutarhurin vala

Tänään vannottiin juhlallinen Luomupuutarhurin vala Hirvihaaran kartanolla Symposium-juhlassamme:

Minä vannon lierojen, apiloiden, mykorritsan, lannan ja kompostin, viljelykierron, viherlannoituksen, kuun kierron  ja koko ekosysteemin kautta, kutsumalla  Demeterin ja Helioksen sekä Pessin todistajiksi, että tulen parhaan kykyni ja harkintani mukaan täyttämään tämän valan.
Tulen pitämään ikuisen ystävyyden arvoisena sitä, joka on opettanut minulle tämän taidon, ja jakamaan hänen kanssaan siemenet sekä sadon, ja hänen tarvitessaan apua tulen sitä antamaan.
Opastusta ja luentoja sekä kaikkea muuta opetusta olen antava kaikille, jotka ovat sitoutuneet valallisesti biodiversiteettiin ja sitä kautta  Luonnonmukaiseen viljelyyn, joka on omavaraista ja tasapainoista maataloutta, joka mahdollisimman pitkälle perustuu paikallisiin luonnonvaroihin ja jossa viljelytoimet sopeutetaan vallitseviin luonnonoloihin.
Elintapoja koskevia ohjeita tulen käyttämään luonnon monimuotoisuuden hyväksi kykyni ja harkintani mukaan: tulen torjumaan kaiken, mikä voi olla vahingoksi ja vääryydeksi. En tule antamaan maata kuolettavaa myrkkyä, vaikka minulta sellaista pyydettäisiin, enkä neuvoa sellaisen valmistamiseen. Enkä tule koskaan käyttämään geenimuunneltuja organismeja.
Puhtaasti luonnonmukaisesti  ja hurskaasti  biologiseen typensidontaan, omavaraisuuteen ja mehiläisten elinvoimaisuuteen uskoen olen viettävä elämääni ja harjoittava tointani.
Niillä pelloilla, puutarhoissa ja metsissä, joissa käyn,  pyrin aina tasapainoon ihmisen ja luonnon välillä.
 Jos täytän tämän valan enkä riko sitä, sallittakoon minun nauttia sekä elämästä että taidostani kaikkien ihmisten ja eläinten ikuisesti arvostamana. Mutta jollen sitä pidä, vaan teen väärän valan, tapahtukoon päinvastoin.                        

2 kommenttia:

marjamatilda kirjoitti...

Kevään mahtavin Vala! Menestystä!

Marikka kirjoitti...

Ihana vala! Voi harmi, kun en päässyt todistamaan sen vannomista.:)