maanantai 31. lokakuuta 2011

Valkosipulin istutusta ja kielojen hyötöä


Kolmekymmentä kiloa valkosipulia istutettu käsityönä muutamana syysloman päivänä!

En tiedä, mitä ammattilaiset tästä sanovat. Mutta vaihtoehdot olivat vähissä, kun pellolle ei koneita saanut. Kyntöviiluun tein lapiolla vaon, jonka täytin kompostoidulla lantaturpeella. 


Jos uudet ranskalaiset luomuvalkosipulit Messidrome ja Therador tästä nousevat, olen enemmän kuin tyytyväinen urakkaan! Vielä vähän enemmän vettä keväällä taivaalta ja lisälannoitusta kesäkuussa...



Jouluksi kieloja! Nämä pulleat silmut toivottavasti kukkivat... ensin kylmäkäsittely jääkaapissa, sitten multiin ja pimeään lämpöiseen ja sieltä n. kymmensenttiset versoneet valoon!
Tästä löydät tarkemmat ohjeet kielojen hyödölle:

tiistai 25. lokakuuta 2011

Lokatyöt


Kasteluletkujen kerääminen oli yksi viimeisistä töistämme opetustilallamme ennen auringon nousua lokakuun kirpeänä ja kosteana aamuna. 
Viimeiset punajuuret saatiin nostettua Muijaniityltä ja seuraavana päivänä  melkein syötyäkin koululla.
Opetustilamme viimeinen työpäivä tältä vuodelta. Syysloman jälkeen jatkamme valinnaisilla aineilla: Luomutuotteiden tuottaminen, taimitarhakasvien tuottaminen ja viherrakentamisen kasvien käyttäminen pihasuunnittelussa.



tiistai 11. lokakuuta 2011

Syksyn satoa ja makuja

Harmaan eri sävyjä odotellessa keltaisen ja oranssin hehkua voi vielä ihastella sekä maassa että puissa. Kehäkukka jaksaa vielä loistaa kasvimaalla.

Talvikurpitsa Hokkaido Red Kuri lämmittää vielä monessa sopassa.

Avomaakurkkujen säilöntään käytettiin tänä syksynä runsaasti yrttejä.

Loistokas uusi kasvihuoneeni on melkein valmis!


Iltapuhteina tuttuun tapaan tähän aikaan vuodesta valkosipulien kynsien irroittelua ja lajittelua. Työn alla uudet luomu-tulokkaat Therador ja Messidrome-lajikkeet Ranskasta. Sateiden loppumista istukkaat odottelevat saunan lauteilla ja pääsyä uudelle palstalleni läheiselle luomupellolle!

Opetustilamme Muijaniityn palstalla sadonkorjuu huipentuu tällä viikolla. Tänään ahkeroitiin kaalit ja porkkanat sekä purjot. 


Luomuopiskelijat punakaaleja keräämässä.







Satojuhlassamme nautittiin myskikurpitsaa hiilipedissä kypsennettynä. Voilla, hunajalla ja kanelilla täytetyt kurpitsat peitettiin kurpitsan lehdillä ja haudattiin hehkuvaan tuhkaan. Kypsiä herkkuja saatiin parin tunnin odottelun jälkeen.