perjantai 29. huhtikuuta 2011

Ystävän yritys

Kahvila Kauris on hyvän ystäväni uusi yritys Tuusulan Riihikalliossa. Lähellä tuotettua, itse tehtyä ja mahdollisimman luomua.  http://kahvilakauris.fi/



Toukokuun ajan kahvilassa näytteillä tuotoksiani kotipuutarhasta ja maailmalta.


Kahvila Kauris on omistajansa pitkäaikainen unelma ja täyttymys ja ihan näköinen!!




Kasvihuoneella kylvöt jatkuvat tulevaan Hirvihaaran kartanon keittiöpuutarhaan. http://www.hirvihaara.blogspot.com/


Kyssäkaali Azur Starin biodynaamiset siemenet itivät hetkessä. Syksyllä maistellaan omena-kyssäkaalipaistosta ja manteli-kyssäkaalilaatikkoa...

sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Pääsiäisen morsiuskruunu


Pääsiäiskukkiemme suosikki on ihanasti tuoksuva perunanarsissi. Eteisen penkillä se levittää tällä hetkellä parfymoitua tuoksuaan kilpaa laatikollisen Flavor-kevätvalkosipulin kanssa.
Suomalainen nimi tälle kauneudelle voisi olla käännös sen englanninkielisestä nimestä Bridal crown - morsiuskruunu.

Sitruunarahkatorttu koristeltiin juniorin toiveesta tipuilla ja suklaamunilla.


"Tässä sulle äiti hyvää pääsiäistä!" Ensimmäinen valkovuokko ja pellonkulman imikät saivat äidin kyyneliin...

Pääsiäisen väri edustettuna upouudessa kimalaisten syöttöpöntössämme, joka tehtiin vanhasta lintulaudasta. Sisällä voivat talvehtineet kimalaiskuningattaret herkutella siitepölyllä ja sokerivedellä. Näitä voi ostaa myös valmiina: Pelastetaan edes kimalaiset > http://www.forestum.fi/Palvelut/P%C3%B6rrinpes%C3%A4nasentaminen/Pelastetaanedeskimalaiset/tabid/2756/Default.aspx


Mummolassa käydessämme teimme omenapuun oksille painoja sukkahousuista, joihin sujautettiin kivet painoksi. Kotona saimme onneksi naapurista vanhoja hevosenkenkiä tähän tarkoitukseen. Vaaka-asentoon taivutetut oksat lisäävät kukkasilmujen määrää. Nuoria oksia voi taivuttaa pyykkipojilla, mutta vanhempiin oksiin tarvitaan kivipainot.

Miesväkemme matkalla tarkistamaan valkosipulipeltoamme:

Upeasti ovat kaikki valkosipuli-istukkaat jaksaneet talvehtia ja kehittävät nyt lupaavaa vihreätä kohti aurinkoa! Nämä jo pilkistävät sulavan lumen alta viikko sitten...


keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Kevättöitä


Luomuopiskelija tasapainoilee Maken oksilla Porvoossa, jossa saimme harjoitella yhden opiskelijamme biodynaamisella tilalla omenapuiden leikkausta. Makesta tarttui mukaan kotiin muutama oksa, jotka vartoin vanhaan villiomenapuuhun!

Leikkausten lisäksi tutkittiin tietysti mahdollisia kemppiesiintymiä.

Tilan kukko ei kainostellut vieraita.

Tilavierailu päätettiin tutustumalla "maanparannus" ystäviimme, joiden luonnonmukaisesti kasvatettu ravinto päätyy siis täällä aina takaisin maahan!

Viimeisinä koulupäivinä korjasimme jo ensimmäisen sadon luomusalaateista.


Kevätvalkosipulit valmiina lähtöön!


Joka vuosi ensimmäinen Salviavoi-pasta tuoreesta salviasta on aina yhtä suuri nautinto. Salviaa ei voi kylvää liikaa ja tänä keväänä se pääsee myös porkkanan kumppanuuskasviksi torjumaan porkkanakärpäsiä.

Tossut kohti kevättöitä > nyt koulusta viiden viikon etäjaksolla aloitan kasvihuoneella esikasvatus-projektin, josta taimet päätyvät uuteen luomu-hyötytarhaan Hirvihaaran kartanolle. Siitä lisää uudessa kartanopuutarha-blogissani ensi viikolla.

sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Valoa riittävästi!

Valoa riittää nyt kaikelle uuden kasvun aloittaville! Koulussa kylvömultaan peiteltiin opetustilalle suunnitellut tomaatin siemenet ja ihmeteltiin jo vihreiden raakileiden huimaa kasvua koulun kasvihuoneilla.
Omenapuita on taas päästy leikkamaan Hirvihaaran kartanolle, jossa innostuimme siistimään myös kartanolle johtavan lehmuskujan. Lämmittävässä kevätauringossa jatkettavien teleskooppi-oksasaksien ja sahan käyttö herkistivät opiskelijat välillä lepuuttamaan joko puihin nojaamalla tai hangelle heittäytyen...
Omenapuun varttamiseen saimme upean päivän kestävän esityksen Tuulimäen luomu-puutarhureilta!
Kasvihuoneen kasvutekijöitä opiskellaan ahkerasti ja välillä piipahdetaan seuraamassa kasvihuoneella tomaatin hurjaa kasvua kohti ensimmäistä satoa.












Tomaatin kukat ovat 20-30 mm läpimittaiset vaalean keltaiset ja symmetriset. Viisi yhteenkasvanutta terälehteä muodostaa tähtimäisen kukan. Kukinnan edistyessä teriö kääntyy taaksepäin. Myös kukan heteet ovat kasvaneet yhteen siten, että heteiden ponnet muodostavat lieriön, jonka suojaan kukan emiö jää. Näin heteiden ponsista irtoava siitepöly laskeutuu sopivasti emin luotin ulottuville.
Myös 10-30 mm:n mittaiset verholehdet (tavallisesti viisi) ovat osittain kasvaneet yhteen. Verhiö kasvaa vielä kukinnan jälkeen, itse asiassa se kasvaa hieman vielä hedelmän kypsymisenkin aikana. Monissa maissa verhiö (tomaatin kanta) on perinteisesti jätetty hedelmään ikään kuin tuoreustakuuksi. Nykyisten EU:n laatustandardien mukaan verhiön ja lyhyen kannan voi jättää hedelmiin tai sen voi poistaa. Suomessa on perinteisesti tavallisista pyöreistä tomaateista aina poistettu kanta. Tällä haluttiin ennen EU-aikaa pitää kotimainen tuote erillään tuontitomaateista, jossa taas kanta yleensä oli jäljellä. Pihvitomaatteihin meilläkin on totuttu jättämään verhiö paikalleen.
(MMM Tom Murmann, Kauppapuutarhaliitto-Puutarhaliitto

Julkaistu PUUTARHA -kalenterissa 2002, s. 98-102)

 

Jos et ole vielä nähnyt elokuvaa Paistetut vihreät tomaatit (Fried green tomatoes) suosittelen lämpimästi!!