lauantai 29. tammikuuta 2011

Talviversoja ja laventelikakkua


Takapihamme taikapuussa loistavat harmaanakin talvipäivänä sen siniset asukit. Vanha villiomenapuu saa varmasti ensi kesänä muutaman sinivalkoisen amppelin oksilleen:

Verenpisara Blue Sarah on kevään sinivalkoinen uutuus, jonka tilasin puutarha.comista:


Koulutehtävien innoittamana tutkin nyt talviversoja, joiden kuvaaminen on haastavaa puuhaa. Lumen alle jäänyt karviainen eli Ribes Uva-crispa-ryhmäläinen joutuu luopumaan muutamasta lumen peittämästä oksastaan lähipäivinä...



Kummipojan ravintolakokin koulutuksen näyttökokeen esimaistelua luomu-laventelin kukista > jälkiruoaksi tuleva Top Chef päätti valmistaa laventelikakkua banaanijäätelön kera... 

Kahvikakku mummun reseptillä:
150 g voita ja 4 kananmunaa, 2 kuppia sokeria ja 2 kuppia vehnäjauhoja, 3 rkl perunajauhoja ja 2 tl soodaa.
Voi vatkataan vaahdoksi puukauhalla. Munat ja sokeri vatkataan keskenään vaahdoksi ja lisätään voivaahtoon. Jauhot ja sooda lisätään seuloen seokseen. Sitten lisäsin taikinaan 5 tl kuivattuja laventelinkukkia... paistetaan noin tunti 180 asteessa. Tuoksuvan ihana kahvikakku!




sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Punajuurisoppaa ja esikoita


Leikkokukkien ja huonekasvien tieteellisten nimien opiskelu jatkuu kiivaana ja joukkoon on nyt aloitettu kurssi puiden ja pensaiden talviversoista. Tiivisrytminen opiskelu jatkuu lähiopetuksella vielä kolme viikkoa, jonka jälkeen neljäksi viikoksi kasvihuoneelle työharjoitteluun.
Blogini alkuperäinen tarkoitus kulkea puutarhasta keittiöön on ilmiselvästi opintovapaalla, mutta jotakin koululainenkin ehtii kokkailla. Toki oman puutarhan herkut on melkein kulutettu, mutta ehdottomana kauden "lohturuokana" ja lämmittäjänä voin ylpeänä jälleen suositella keittämään tuhdin 
punajuuri-kylmäsavulohisopan (riittoisaa n. kahdeksalle).

Keitä kuusi isoa punajuurta ja perunaa ja yksi omena n. litrassa-puolessatoista vettä ja soseuta. Kuullota pannulla voissa pari sipulia ja 600 g kylmäsavulohta siivuina. Sekoita sipulit ja lohet keittoon, mausta keitto mustapippurilla, hunajalla, timjamilla, kirvelillä ja tarkista suola (lohi on yleensä suolaista) . Lisää keiton päälle reilu nokare piparjuurituorejuustoa ennen tarjoilua. 


Kevättä kohti hempeilevät ensimmäiset tarhakääpiöesikot Primula Vulgaris-ryhmäläiset. Tässä kevään uutuksista Palomat.


Koulussa tutustuimme luonnonmukaiseen ihonhoitoon, kun amerikkalainen Susan West Kurz miehensä kanssa esitteli suomeksi käännettyä kirjaansa Herätä kauneutesi.
Biodynaamisesti viljeltyjen yrttien ja kasvien ihonhoito-ohjeita ja ruokaohjeita sisältävä kirja on tutustumisen arvoinen. 


keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Jääkukkia


Saunan ikkunalla kukkii jääkukkia. 


Sisällä jouluksi hankittu tulilatva - Kalanchoe Blossfeldiana-ryhmään kuuluva laji Calandiva White on ehdottomasti kauneimpia tulilatvoja. Romanttinen pitsireunainen kukkija kuuluu maksaruohokasvien (Crassulaceae) heimoon > kukkakaupan peruskasvien tieteellinen nimistö tulee hiljalleen tutuksi luomupiskelijalle!
Omista huonekasveistani en voi ylpeillä, mutta ainakin nämä muutamat tiedän varmasti tulevassa kasvintunnistustentissä:

Toinen valkoinen tulilatva "Simone". 

Työpöydällä hengittää varjoviikuna Ficus microcarpa, joka kuuluu mulperikasvien heimoon (Moraceae).

Helppohoitoisin viherryttäjä kodissamme on ehdottomasti Zamioculcas zamiifolia - palmuvehka, joka kuuluu vehkakasvien heimoon (Araceae).
Nämä kaksi on unohdettu välillä ulkotöiden lomassa kuukausiksi ilman vettä...


Ruusumalvan Malva alcea siemenkodat ovat saaneet puuvajan nurkalla huntunsa.