maanantai 21. marraskuuta 2011

Tapolan kyläyhteisön vieraana

Kurkkuyrtin kukat marraskuisena aamuna kasvimaalla. 


Kolme vuorokautta on ikää näillä Kyyttö-vasikoilla Tapolan tilalla Orimattilassa, jossa kävimme luomuopiskelija-kollegoiden kanssa tänään tilavierailulla.


Tapolan biodynaamisen tilan lehmien vasta lypsettyä maitoa, josta tilalla valmistetaan juustoa, jugurttia ja rahkaa.  Lähes kaikki maitotuotteet käytetään Tapolan kyläyhteisössä.Tapolan kyläyhteisö kuuluu kansainväliseen Camphill-liikkeeseen, joka yhdistää näitä kyläyhteisöjä eri puolilla maailmaa niin organisaatiotasolla kuin yksittäisten, ihmisten välisten suhteiden kautta. Toisen maailmansodan alkuaikoina joukko nuoria itävaltalaislääkäreitä, jotka olivat perehtyneet antroposofiaan Wienissä jo pidemmän aikaa, perustivat Camphillin. He saivat käyttöönsä erään maatilan Skotlannista Aberdeenin lähistöltä. Yhteisön päämääränä oli antaa koti ja hoito kehitysvammaisille lapsille. Ajan kuluessa syntyi tarve perustaa useampia tämänkaltaisia yhteisöjä sekä kyliä myös kehitysvammaisille aikuisille, joissa koulun ja kasvatuksen sijaan työ muodostaisi arkielämässä päätekijän. Karl Königin johdolla ja Rudolf Steinerin antroposofisia virikkeitä noudattaen syntyi tällaisia yhteisöjä, jossa päämääränä oli antaa sijaa ihmisarvolle. Kehitysvammaa ei nähdä vain sairautena vaan ihmisen kohtalona, jonka tarkoitus yhteisössä saavuttaa yksilöllisen työn alla päämääränsä. Camphillin työntekijöille elämä yhteisössä on pikemminkin elämäntapa kuin työpaikka.

Yhteisöelämän periaatteena on elää yhdessä kyläläisten kanssa, ei heidän vuokseen. Nykyään Camphill-yhteisöjä on eri puolilla maailmaa: Itävallassa, Botswanassa, Kanadassa, Iso-Britanniassa, Suomessa, Virossa, Latviassa, Venäjällä, Intiassa, Ranskassa, Saksassa, Hollanissa, Irlanissa, Puolassa, Norjassa, Ruotsissa, Etelä-Afrikkassa, Sveitsissä ja USAssa.

- Tapolan kyläyhteisö ry -


Yksi kyläyhteisön työpaja-ryhmä työskentelee Tapolan tilan puutarhassa, jossa kasvatetaan myös yrttejä. Yrtit kuivatetaan tilalla ja päivittäin sekä kyläläiset että työntekijät nauttivat yrttiteestä.

1 kommentti:

Karolina kirjoitti...

Hei kaikki Puutarha Ystävät!
Olen haaveillut löytäväni listan jossa suomalaiset puutarhablogit löytyisivät kasvuvyöhykkeet mukaan. Siitä olisi hyötyä, etenkin meille haastavammilla vyöhykkeillä eleleville, mutta se olisi myös hauskaa ja opettavaista. Ja ehkäpä samalla vyöhykkeellä olevat puutarhablogistit voisivat innostua järjestäämään tapaamisia keskenään tai osaavat auttaa ja vinkata hyvistä tapahtumista. Tartu haasteeseen, lisää oma puutarhasi listaan oikean kasvuvyöhykkeen alle ja halutessasi laita linkki tälle sivulle omaan blogiisi!

Linkki PUUTARHABLOGIT VYÖHYKKEITTÄIN LÖYTYY TÄSTÄ: http://karolinanpuutarha.blogspot.com/p/suomalaiset-puutarhat-kasvuvyohykkeen.html

Ihania kuvia eläimistä! Muistui mieleen että pitääpä taas lähteä käymään lasten kanssa maatilalla..