maanantai 7. marraskuuta 2011

Aika soppa


Luomuopiskelijoiden iltapuhteina valmistuu seuraavan päivän luomutilavierailuun retkilounas maa-artisokasta. Onneksi sain talkooapua näiden herkkujen kuorimiseen!
Koskaan ei voi kyllästyä kehittelemään uusia maa-artisokka keitoksia ja tästä syntyikin aika soppa opiskelija-kollegoille:

20:lle hlölle
10 kg maa-artisokkia (luonnonmukaisesti omasta puutarhasta)
1/2 kg luomuvalkosipulia
5 kg Sava-luomuperunaa
luomu-rypsiöljyä
luomukermaa
kasvislientä
timjamia
muskottipähkinää
vanilliinisokeria
suolaa
mustapippuria

Hauduta valkosipulin kynnet öljyssä, lisää kuivattua timjamia iso kourallinen ja kaksi litraa vettä sekä kasvisliemikuutiot (tähän satsiin 6 kuutiota). Keitä ensin perunat ja sitten maa-artisokat liemessä pehmeiksi. Maa-artisokka kypsyy hetkessä kiehuvassa nesteessä. Soseuta keitinliemeen ja n. litraan luomukermaa ja lisää muskottipähkinää sekä vanilliinisokeria reilu ruokalusikallinen ja maun mukaan suola sekä pippuri.

Herkullinen talkooruoka yhdessä tuoreen leivän ja voin kera.



Edellisen viikon soppa saakoon myös palstatilaa; sopi sekin niin hyvin näihin myöhäissyksyn retkipäiviin (ks. edellisviikon lammastila- ja biodynaaminen Labbyn kartano) ja pimeneviin iltoihin:

Valkosipuli-kaalikeitto

4:lle hlölle

1/2 kg voimakasta palmukaalia (tai muuta lehtikaalia)
Kaksi isoa valkosipulia
kourallinen kuivattua Lipstikkaa
saman verran Persiljaa
2 dl varsi/yrttiselleriä
2 dl purjoa
2 l Kasvislientä
Luomu-rypsiöljyä
1 rkl hunajaa
Suolaa ja pippuria

Hauduta öljyssä kuullotetut valkosipulit, kuivattu lipstikka, persiljat, sellerit ja purjo kasvisliemessä samalla kun peset ja revit palmukaalin (käytä vain lehdet - pääruoti on liian kovaa). Kaali saa hautua hunajalla parannetussa liemessä vähintään tunnin, mielummin kaksi.

Keiton voi soseuttaa, jos kaalin koostumus keitossa tuntuu liian rustiikilta. Tarjoa se kuitenkin vasta paistetun rapeakuorisen leivän ja voin kanssa!



Ei kommentteja: