sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Valoa riittävästi!

Valoa riittää nyt kaikelle uuden kasvun aloittaville! Koulussa kylvömultaan peiteltiin opetustilalle suunnitellut tomaatin siemenet ja ihmeteltiin jo vihreiden raakileiden huimaa kasvua koulun kasvihuoneilla.
Omenapuita on taas päästy leikkamaan Hirvihaaran kartanolle, jossa innostuimme siistimään myös kartanolle johtavan lehmuskujan. Lämmittävässä kevätauringossa jatkettavien teleskooppi-oksasaksien ja sahan käyttö herkistivät opiskelijat välillä lepuuttamaan joko puihin nojaamalla tai hangelle heittäytyen...
Omenapuun varttamiseen saimme upean päivän kestävän esityksen Tuulimäen luomu-puutarhureilta!
Kasvihuoneen kasvutekijöitä opiskellaan ahkerasti ja välillä piipahdetaan seuraamassa kasvihuoneella tomaatin hurjaa kasvua kohti ensimmäistä satoa.
Tomaatin kukat ovat 20-30 mm läpimittaiset vaalean keltaiset ja symmetriset. Viisi yhteenkasvanutta terälehteä muodostaa tähtimäisen kukan. Kukinnan edistyessä teriö kääntyy taaksepäin. Myös kukan heteet ovat kasvaneet yhteen siten, että heteiden ponnet muodostavat lieriön, jonka suojaan kukan emiö jää. Näin heteiden ponsista irtoava siitepöly laskeutuu sopivasti emin luotin ulottuville.
Myös 10-30 mm:n mittaiset verholehdet (tavallisesti viisi) ovat osittain kasvaneet yhteen. Verhiö kasvaa vielä kukinnan jälkeen, itse asiassa se kasvaa hieman vielä hedelmän kypsymisenkin aikana. Monissa maissa verhiö (tomaatin kanta) on perinteisesti jätetty hedelmään ikään kuin tuoreustakuuksi. Nykyisten EU:n laatustandardien mukaan verhiön ja lyhyen kannan voi jättää hedelmiin tai sen voi poistaa. Suomessa on perinteisesti tavallisista pyöreistä tomaateista aina poistettu kanta. Tällä haluttiin ennen EU-aikaa pitää kotimainen tuote erillään tuontitomaateista, jossa taas kanta yleensä oli jäljellä. Pihvitomaatteihin meilläkin on totuttu jättämään verhiö paikalleen.
(MMM Tom Murmann, Kauppapuutarhaliitto-Puutarhaliitto

Julkaistu PUUTARHA -kalenterissa 2002, s. 98-102)

 

Jos et ole vielä nähnyt elokuvaa Paistetut vihreät tomaatit (Fried green tomatoes) suosittelen lämpimästi!!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Olipas paljon uusia juttuja, mitä en ollut lukenu. Kiitos lukuhetkestä =).