perjantai 18. maaliskuuta 2011

Malus domestica


Talviversojen tunnistustentti on heti viikonlopun jälkeen ja yksi ylitse muiden on monella tapaa jo tutuksi tullut Malus domestica - tarhaomenapuu! Nyt se kukkii jo kalpean himmeän vaaleanpunaisena sisällä kilpaa yhdessä kirsikan oksien kanssa.
Kotona ja koulussa omenapuut leikattiin menneellä viikolla - osa sai todellisen nuorennusleikkauksen ja oksia riittää maljakoihin antamaan lupauksen keväästä.


Latvusten vesiversot vaativat hyvää tasapainoa ja hieman akrobatiaa.


Omenakempin (Cacopsylla mali) keltaiset, soikeat munat talvehtivat omenapuun kääpiöoksissa ja silmujen lähellä.


Omenapuun ja kirsikan kukkia. Omenan kukilla ja lehdillä parannettiin keskiajalla silmäsairauksia ja silmuilla päänsärkyä, keltatautia ja ummetusta, ja kihtiin suositeltiin nuoria oksia.

Kirsikka kuuluu myös ruusukasvien heimoon.

Koulu aloitettiin korjaamalla ensimmäinen kurkkusato kasvihuoneella.

Kurkkujen latvat tuettiin ryhmätyönä.

Opetustilan kasvihuoneen suunnittelu-ja rakennusprojekti on aloitettu.

6 kommenttia:

Puutarhuri kirjoitti...

Vai tuolta näyttää omenakempin munat, kiitos tiedosta! :) Nyt hyvä gollega tarvitsisin vähän apua, käytkö tuolla mun sivuilla kurkkaamassa, mitä ötököitä mun omenapuissa on? Mustia, pieniä kiiltäviä, kait jonkin munia? En enää muista kouluajoilta..:(

Anonyymi kirjoitti...

Voi munkin pitäs omenapuu käyä leikkaamassa. Onko teillä koulussa puhetta kuunvaiheista? Tuntus että luomupuutarhurin koulutuksessa olis asiaa jollain lailla esillä?

Omenaminttu kirjoitti...

Leikkuuhommiin yritän ensi viikolla. Kiitos kun muistutit! Tutkailen samalla näkyykö ötököitä. Mitäpäs niille teen, jos tuollaisia löydän?

marjamatilda kirjoitti...

Leikkaisin kyllä omenapuut Kuukalenterin ja perinnetiedon mukaan ja näitten mukaan paras leikkuu aika on ensiviikolla 24-25 päivä.

Suvi kirjoitti...

Näihin keltaisiin omenakempin muniin auttaa ainakin keväällä ennen lehtikasvua parafiiniöljyruiskutus. Öljy tekee munien päälle kalvon ja sieltä ei öttiäinen pääse enään kuoriutumaan... Puutarhurin mustiin kiiltäviin omenakirvan muniin uskoisin saman tepsivän. Parafiiniöljy on hyväksytty luomussa!
Kuukalenterin mukaan marjapensaiden ja hedelmäpuiden suotuisa leikkausaika siis täydenkuun jälkeen 20.-30.3.

Erjuska kirjoitti...

Löysin sattumalta mielenkiintoisen blogisi. Tässäkin postauksessa paljon tärkeää tietoa.

Ihana kurkkusato : ) Siinä riittää popsimista kerrakseen.