keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Possutraktoreita


Luomupuutarhurit koulimassa paprikan taimia koululla. Neljän viikon opintojaksoon on mahtunut niin konetyöskentelyä kuin yrittämisen alkeita kasvihuonetöineen. Huomenna vielä loppurutistus ja viherkasvien tunnistustentti... jostain syystä kaikki muut 81 on tieteellisin nimineen painunut mieleen paitsi yksi viheliäinen pilkkulehti Hypoestes phyllostachya, joka katoaa saman tien muistipankista luettuani tai nähtyäni ko.kasvin?

Hauskoja ja hyödyllisiä hetkiä sekä ajatuksia ovat jälleen herättäneet esim. konehankintatehtävän esittelymateriaalit, joista allekirjoittanut selvitti naapurille rehupaalikäärijän hankintakustannukset ja seuraava esitteli possutraktorin toimintaperiaatteet sekä kustannukset. Siinä possuja pidetään häkissä muokattavan maa-alan päällä. Possut tonkivat sopivan kuohkeaksi maan sekä hävittävät siitä kaikki rikkaruohot > luonnonmukainen vaihtoehto maata tiivistävälle ja kuluttavalle traktori-jyrsin-äestysyhdistelmälle. Toki tämä maanmuokkaus on hitaanlaista eikä sovellu tehotuotantoon sadoille hehtaareille.


Kasvihuoneet koululla täyttyvät hyvää vauhtia taimista ja kohta päästään istuttamaan tomaatin-kurkun- ja paprikan taimia lopulliseen kasvualustaan.


Omaan puutarhaan haluan mahdollisimman helpot ja tuottoisat lajikkeet tänä vuonna, jotta voin innosta tohisten ja puhkuen perehtyä tulevaan hankkeeseen perustaa uusi luonnonmukainen perinnehyötykasvimaa historiallisestikin arvokkaan kokous-ja juhlakartanon puutarhaan. Siinä on sitten tuleva puutarhuriopiskelijan kesätyöpaikka ja hommat alkavat heti lumien sulattua...
Nukulaa, sikuria, mustajuurta, palsternakkaa, köynnöspinaattia < näitä kaikkia kasvatettiin ennen herraskartanoiden keittiötarhoissa ja niitä saa onneksi esim. Maatiaiselta edelleen. Luen varmasti uudestaan Aino Sibeliuksen puutarhakirjan, jossa hyvinkin tarkkaan muistaakseni kuvailtiin lajikkeet sekä kasvuvaatimukset.
Olemme myös innostuneet teemapuutarhoista, joista puutarhaterapian yksi osa-alue on muistelu-puutarhat; etenkin dementoituneille, muistisairaille vanhuksille muistelupuutarha on avannut mahdollisuuksia muistaa asioita tuttujen kasvien ja kukkien ansiosta.

2 kommenttia:

Vuokko kirjoitti...

Hei. Kiva,kun olet jättänyt blogiini kommenttia. On mukava löytää muitakin puutarhuri-opiskelijoita, jotka myös bloggaavat. Pidän opintojen edistymisestä toisella profiililla blogia, jossa kerron omista opintojeni edistymisestä. Jos kiinnostaa löytää tuo blogi,niin laita sähköpostia,jotta voin kertoa sinne osoitteen.
Luomutuotanto olis ollut myös minua kiinnostava "alue", mutta päädyin kuitenkin kukkakauppapuolelle tähtäimenä vielä floristin tutkinto. :)

Harza kirjoitti...

Sinulla on todella hieno blogi!