sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Punajuurisoppaa ja esikoita


Leikkokukkien ja huonekasvien tieteellisten nimien opiskelu jatkuu kiivaana ja joukkoon on nyt aloitettu kurssi puiden ja pensaiden talviversoista. Tiivisrytminen opiskelu jatkuu lähiopetuksella vielä kolme viikkoa, jonka jälkeen neljäksi viikoksi kasvihuoneelle työharjoitteluun.
Blogini alkuperäinen tarkoitus kulkea puutarhasta keittiöön on ilmiselvästi opintovapaalla, mutta jotakin koululainenkin ehtii kokkailla. Toki oman puutarhan herkut on melkein kulutettu, mutta ehdottomana kauden "lohturuokana" ja lämmittäjänä voin ylpeänä jälleen suositella keittämään tuhdin 
punajuuri-kylmäsavulohisopan (riittoisaa n. kahdeksalle).

Keitä kuusi isoa punajuurta ja perunaa ja yksi omena n. litrassa-puolessatoista vettä ja soseuta. Kuullota pannulla voissa pari sipulia ja 600 g kylmäsavulohta siivuina. Sekoita sipulit ja lohet keittoon, mausta keitto mustapippurilla, hunajalla, timjamilla, kirvelillä ja tarkista suola (lohi on yleensä suolaista) . Lisää keiton päälle reilu nokare piparjuurituorejuustoa ennen tarjoilua. 


Kevättä kohti hempeilevät ensimmäiset tarhakääpiöesikot Primula Vulgaris-ryhmäläiset. Tässä kevään uutuksista Palomat.


Koulussa tutustuimme luonnonmukaiseen ihonhoitoon, kun amerikkalainen Susan West Kurz miehensä kanssa esitteli suomeksi käännettyä kirjaansa Herätä kauneutesi.
Biodynaamisesti viljeltyjen yrttien ja kasvien ihonhoito-ohjeita ja ruokaohjeita sisältävä kirja on tutustumisen arvoinen. 


Ei kommentteja: