torstai 29. heinäkuuta 2010

Kesäkakku ja naurisrieskaset

Heinäkuussa tankataan mansikoilla ja etenkin mansikkakakuilla, joita on yhtä monta erilaista kuin on tekijääkin. Kummityttöjen iloksi vuorasimme kakkuun yhtä paljon marenkia kuin marjojakin. Kurkkuyrtin kukat somistavat niin kakkuja kuin salaattejakin.

Kaskinauriilla voi yllättää vihannesdippi-tarjoilussa, muhentaa perunamuusin sekaan, hunajahauduttaa uunissa tai tehdä perinteisiä juuresrieskasia pohjanmaan tapaan:
Keitä noin kilo nauriita kypsiksi ja soseuta. Jäähtyneeseen soseeseen 25 g hiivaa, 3 rkl siirappia tai hunajaa ja 2 tl suolaa. Taikina alustetaan ohra-ruis-ja vehnäjauhoilla (yht. n. 10 dl) ja annetaan kohota. Taikinasta saa neljä matalaa rieskaa. Paistetaan 250:ssä asteessa n. 25 minuuttia.

perjantai 23. heinäkuuta 2010

Aamulla auenneet

Kukkineet jättilaukat koristavat välinenurkkausta saunan takana.

Ruusupapujen ja kurpitsojen kukintaa odotellessa joukkoon ovat liittyneet pinkit unikot.


Satoihan se sittenkin kerran kunnolla ja sai kaiken taipumaan ja kumartamaan riemusta!





Ripsureunainen unikko-vierailija pottupenkissä.

Tilliä saadaan sipuleitten kera.

torstai 22. heinäkuuta 2010

Puutarhasta grilliin

Porkkanat on harvennettu ja naposteltu suoraan maasta tai kerätty grilliherkkuihin.

Porkkanoiden kanssa pannulle kerättiin sokeriherneitä ja kaskinaurista ja päälle valuteltiin vastalingottua uutta äidin hunajaa!

Grilliliha saa kumppanikseen kesäsuosikkimme salvia-voin, johon reilusti pippuria ja hitunen suolaa. Salviaa ei koskaan ole kasvamassa liikaa - se pelastaa monet ateriat upealla maullaan.
Vanhoilla patjan jousilla kasvaa upeasti kohti korkeuksia ruusupavut - kuitenkin alun hallaöistä huolimatta!

lauantai 10. heinäkuuta 2010

Salvus

Salvus - terveyttä omasta maasta. Salvia-voipasta aloitti jälleen kerran kesälomamme herkistäen olemaan tekemättä mitään ja lepäämään sen jälkeen!
Helteistä huolimatta ihmettelen miten te kaikki jaksatte kasvaa ja kukkia! Kasvimaan käytäviä varjostaa kohta poikamme näkövinkkelistä viidakkomainen kurkkuyrttien, oopiumunikoiden ja perunan varsien kasvusto. Menen hakemaan tuota samaa visiota nyt lomalla varmasti kitkentä-reiki-istunnalla ja annan vain äänimerkkejä valmiiseen ruokapöytään huhuileville...









Aamukahvin aikaan vilkaisu ikkunasta avaa joka kerta heinäkuun alusta uusia värikollaaseja kasvimaalle, kun vapaasti rehottavat oopiumunikot avaavat jokaisessa kukassaan uuden värityksensä. Alunperin kahdeksan vuotta sitten kylvetyt mustansiniset löytävät uusiutuvat väriskaalansa riippuen maaperästä, valosta ja vedestä.


Yrtti-retiisi-luomumunakasta voi haistella, maistella ja katsella unohtamatta maistuvaa oliiviöljyä. Timjamin kukat alentavat jälkiruoan himoa...






"Roomalaisille Salvia oli pyhä kasvi, ja sen kerääjän piti olla puhdas ja paljasjalkainen... Keskiajalla salvia merkitsi talon vauratta: jos salvia voi hyvin, talossa oli voimakas nainen ja rahaa riitti!" > Agricolan yrtit.














Sokeriherneemme "Norli" on jo maistettu 2,5 vuotiaan suussa ja todettu "onpas hyvä vihreä makea" kategoriaan, joihin kuuluvat myös basilika ja sipulin varsi...















Maa-artisokan vieressä on pöytä ja tuolit. Ne odottavat syssyn vieraita kuorimaan tuota maaäidin herkkua, josta voi ranskalaisten tapaan tehdä vaikkapa uppopaistettuja valkosipulimajoneesilla dipattavaksi. Nuppulinnan tapaan keitämme kuitenkin keiton niistä omien sipulien ja paksun kerman kera...


Katsokaapa tuota isännän nimikointia muurikellon varjo-kukassa ja ilta-aurinkoa etupihalla!

keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

Luomusti

Kovasti olen pohtinut suhdettani Luomuun. Sillä on hieman pehmeä, hymyn huulille nostattava kaiku -  kun kerron tutuille ja etenkin vähemmän tutuille aikovani vaihtaa elämäntyöni ja uraputkeni luomupuutarhurin urille. Luonnonmukaisesti viljellystä ja kasvatetusta syötävästä on tehty trendi, mutta kukaan ei oikeastaan tiedä, mitä se on. Ja meillä on kasvatettu ja syöty luomua jo vuosia - napattu aina luomuvaihtoehto kaupan hyllystä. Hyvillä mielin; jospa se sittenkin on terveellisempää, syöpää ehkäisevää, lähellä tuotettua, varmasti kotimaista...
Peruna kukkii jo ja sen voi varmasti syödä kuorineen. Sen istutus on ajateltu luomusti. Luomusiemenperunaa, omaa kompostimultaa ja härkäpapua lannoittamaan kasvullaan tuota jokapäiväistä herkkuamme vaativat ajattelua, työtä ja tunteita. Luomu on meille elämäntapa, jossa ainoastaan luonnollinen käytetään hyväksi.


Herneen ihmeellinen voima maata parantavana ja lannoittavana herkkuna yllättää vuoroviljelyssä joka kerta.

Laventeli vanhassa toscanalaisessa ruukussaan takapihalla.

tiistai 6. heinäkuuta 2010

Salaattia!

Heinähelteillä lounaaksi raikasta oman maan salaattia, persiljaa, punasipulin varsia, basilikaa ja kotimaisia mansikoita pippurijuuston kruununa. Maustetaan kevyellä balsamico-siirapilla, oliiviöljyllä ja suolalla. Pecorino juusto on herkullisin vaihtoehto ja silloin kannattaa jättää suola pois. Nautitaan varjossa paahdetun valkosipulileivän kera!

torstai 1. heinäkuuta 2010

Marie Boisselot

Ensimmäinen kärhöni Marie Boisselot kukkii saunan uudella portilla. Juhlavat suuret puhtaan valkoiset kukat!