maanantai 6. joulukuuta 2010

Valkoista juhlaan


Jouluruusulle (Helleborus niger) ja tulilatvalle tuunailin vanhoista pitsireunaisista pöytäliinoista ja valoverhoista ruukun suojat. Kierrätys taisi olla tänä vuonna teemana Linnan juhlissakin...


Valon ja itsenäisyyden juhlaa vietettiin lähes koko päivä ulkona ihmetellen ihanaa lumisadetta. Poika pääsi naapurin traktorin kyytiin kolaamaan lunta kylän pihoilta ja näkee siitä vielä varmaan untakin...

Jotakin vanhaa ja tuttua makua olen kaipaillut jo pitkään juhlistamaan kahvihetkiä. Soitto äidille ratkaisi jälleen makumuistojen hakuammunnan ja tässä tänään nautitun taatelikakun ehkäpä paras mahdollinen ohje:

400 g taateleita
appelsiini ja sitruunamehua
200g voita
2 luomumunaa
2 dl ruokosokeria
1/2 dl kermaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniliinisokeria
tummaa taloussuklaata

Laita taatelit likoamaan vuorokaudeksi appelsiini- ja sitruunamehuun.
Soseuta pehmeenneet taatelit (ei mehua)sähkövatkaimella ja lisää joukkoon voisula sekä munat yksitellen. Lisää sitten sokeri, kerma, suklaarouhetta pari kourallista ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe, sooda ja vaniliinisokeri. Leivitä kakkuvuoka joko korppujauhoilla tai mannaryyneillä ja paista uunin alaosassa 175 asteessa noin tunnin ajan. Kakun voi hyvin pakastaa ja se on kuohkean muhevaa vielä joulupöydässäkin...

2 kommenttia:

Puutarhuri kirjoitti...

Tosi sievät nuo ruukunsuojat! Taidanpa varastaa ideasi, mullaku on noita saviruukkuja muutama, eikä niihin oikein löydy sopivia suojaruujua, näinhän niistäki sais nättejä! :)

Puutarhuri kirjoitti...

siis suojaruukkuja piti kirjottaa, ei suojaruujua...taas sormet juoksee liian nopeesti. :P