keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Oma TOP7 luomulistaus


Laajaksi ja monimuotoiseksi paisunut etätehtävä Hoitavasta maisemasta on palautettu opettajalle arvosteltavaksi ja paluu perusopintojen ääreen tuntuu taas siltä, miltä opiskelun kuuluukin kai tuntua > tehokasta ja motivoitunutta ajankäyttöä kirjojen, muistiinpanojen ja tietokoneen ääressä. Kun on kyse puutarhaopinnoista, täytyy aikaa toki viettää vielä ulkosallakin - ainakin kompostoinnin merkeissä.
Kun on aina tykännyt listata asioita ja keräillä joitain tiettyjä asioita ja muistoja tallennettuun muotoon, halusin tähän kerätä listan omista luonnonmukaisista kokemuksista ja ajatuksista - ihan vaan selkeyttääkseni myös ammatinvalintaani:

1. Maa-artisokat
Kalleinkaan ravintolaruoka tai tähdet eivät korvaa omassa maassa kasvatettua kotiruokaa (toki ravintolassakin voi jo onneksi nauttia lähellä tuotettuja puhtaita makuja). Tiedän, missä ja miten perunat ja porkkanani kasvavat. Teen mielummin omista maa-artisokista ja valkosipulista ja yrteistä sosekeiton kuin marketin oranssissa marinadissa kelluvasta tuontilihasta. Keitostani joutuu jäljittämään mahdollisia lisäaineita ainoastaan ehkä suolan osalta...

2. Madot
Syksyllä ja etenkin keväällä upottaessaan sormet omaan kasvimaan multaan voi vain niiata ja kumartaa valitsemilleen apulaisilleen maan matosille. Jotta nuo maata jatkuvasti elävöittävät ja muokkaavat ahkerat lierot jaksavat tehdä töitä, täytyy maassa olla mahdollisimman paljon eloperäistä ainesta. Maahan täytyy siis palauttaa aina sitä, mitä sieltä on ottanutkin. Kompostimullalla ja ruohokatteella sekä puuntuhkalla kasvatetaan    
meillä herkkuja ruokapöytään!

3. Vesi
Ensin vähän tihuuttaa,sitten pisaroi ja kohta sitä lorisee saaveihin räystäiden alla. Puutarhamme takana ojassa se keväisin hiljalleen lorisee ja vauhtiin päästyään tulvii ja kohisee. Siitä tykkäävät kasvimaan lisäksi myös kaikki ötökät ja pikkueläimet. Sammakot kutevat ja rypevät siinä ja nappaavat etanat siinä matkalla. Linnut kylpevät ensin, nappaavat muutaman pintakiitäjän ja käyvät pyydystämässä sitten kasvimaalta lisää hyönteisiä. Ikioma ekosysteemi takapihalla!

4. Ensin härkäpapu sitten pottu
Vuoroviljely - viljelykierto takaavat ettei maa väsy. Omalla pyöreällä kasvimaalla ensin tulee härkäpapu, sitten pottu. Kolmantena vuotena kasvuvoimaa kaipaavat valkosipuli, purjo tai kaalit ja näiden jälkeen sipulit, salaatit ja muut. Kierrossa  vuorottelevat myös syvä- ja matalajuuriset. Taas yksi luonnonmukainen tapa torjua rikkakasveja, kasvitauteja ja tuholaisia ja parantaa maan multavuutta ja rakennetta.

5. Apila
Tiheä apilankukka matto, joka tuoksuu kuin hajuvesi ja antaa mehiläisille työtä koko kesäksi saa vallata nurmikkomme. Ensi keväänä sitä kylvetään ensimmäisen kerran katekasviksi uusiin valkosipulipenkkeihin...
Herneiden ja papujen lisäksi apiloiden juurinystyrät sitovat ilmakehän typpeä seuraavan kasvin käytettäväksi ja toimivat näin viherlannoittajina.

6. Nokkonen
Jos jollain pitää lannoittaa sekä maata että omaa kehoaan, ei parempaa keinoa ole kuin nokkonen. Maan lannoitukseen tarkoitetussa nokkosvedessä on ne kaikki kasvin tarvitsemat kivennäisaineet, bakteerit ja eloperäiset aineet.  Nokkonen kiihdyttää kasvien typenottokykyä ja juuriston kehitystä. Keittiössä nokkoskeitto ja nokkoslasagne korvaavat purkillisia monivitamiinivalmisteita.

7. Komposti
Kaiken sydän, jonka hoitaminen on taidelaji! Tästä lisää kevätauringossa...

Ahkeroin vielä loppuviikon etätehtävien parissa ja viimeisen etäviikon ennen koulun alkua uppoudun alan kirjoihin, joista yksi hakeutuu useasti yöpöydälle. Haaveiluun hyvää lääkettä kaikille puutarhureille: 


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Valtavasti asiaa täällä sun blogissas- Laitanpa sinutkin omaan listaan, niin pääsen kurkkimaan uudestaab helposti.

Unelma kirjoitti...

Tasha Tudorista oli joskus vuosia sitten ohjelmaa TV:ssä. Hänen puutarhansa oli kuin satumaa.