lauantai 9. lokakuuta 2010

Luomumaa omamaa

Luomupuutarhuri-opiskelijat jatkoivat koulunkäyntiä neljän viikon työharjoittelutauon jälkeen. Pääsimme vielä ulkohommiinkin - koulun avomaalta löytyi vielä sadonkorjuukelpoista, vaikka osaa on ehtinyt pakkanenkin puraista. Kurttu-eli Savoijinkaali kuvassa taitaa olla jo hieman liian rapsakka kaalikääryleihin.

Parsakaalia kerättiin ja kunnostettiin kauppakuntoon huomioiden euroopan unionin määrittelemät pakolliset erityisvaatimukset ja laatustandardit. Harmillisen paljon jäi hyvää syötävää vielä pellolle, sillä myös parsakaalin varresta saisi monta maittavaa ateriaa...

Ruusukaali ei jaksa keriä enää nuppujaan kylmenevässä lokakuussa, mutta kaunis on - etenkin tämä punainen lajike.

Varsi-ja mukulaselleriä roudataan jatkokäsittelyyn.

Syksyn töihin kuuluvat myös kukkasipulien istutukset ja tässä on kerätty vanhoja sipuleita penkeistä uudelleen istutettavaksi.



Koulun avomaalta on sato kerätty ja maata kunnostetaan tulevan kevään opintoja varten.

Omamaa luomumaa kääntyy ja vääntyy sumuisena sunnuntaiaamuna valkosipulipenkeiksi. Osa kynsistä päätyi maahan suotuisasti kuun kierron kannalta ja vielä neitsyt-päivinä, mutta osa joutui multaan epäsuotuisissa merkeissä > ainoina mahdollisina vapaahetkinä koulun ja kodin töiden lomassa. Mielenkiintoista vertailla nyt niiden kasvua ja satoa.


Pehtoorin suunnittelema ja nikkaroima valkosipulin "vaostin" toimi hienosti! 15 senttiä taimiväli ja kahdeksan senttiä istutussyvyys >

Kynsiä ohjeistuksen mukaan ei tulisi irroitella ennen istutusta. Helpotin työtä ja sormien jäätymistä tästä kerrasta viisastuneena tekemällä tämän homman kuitenkin etukäteen keittiön pöydän ääressä ennen pellolle lähtöä...

Puutarhurin pieni apulainen tietää jo kolmevuotiaan kokemuksella, miten päin sipuli istutetaan, jotta siihen kasvaa juuret!







Ei kommentteja: