keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Tuloksia odotellessa valkosipuli-kaalikeittoa

Pehtoorin savottaa pariksi päiväksi takapihalla. Onneksi kaadetut puut ovat kaikki lehtipuita - koivuja - ja näin oksien ja risujen poltosta syntynyt tuhka käyttökelpoista luonnonmukaisessa maan lannoituksessa. Odottelen siis vielä uuden palstani maa-analyysin tuloksia viljavuuspalvelusta ja kartoitan kaikkia mahdollisia maanparannuskeinoja. 
Koska maan tulee olla vahvasti lannoitettu juuri ennen valkosipulin kylvöä, etenkin kalium-, rikki- ja kalsiumrikasta - pidän puuntuhkaa ja luujauhoa oppimani mukaan hyvinä vaihtoehtoina. Valkosipulikasvattajien mukaan myös maan ph ei saisi laskea alle 7, joten kalkitus on hyvin tärkeää. Erinomaisena kalkitusaineena ja hivenlannoitteena juuri lehtipuun tuhka toimii tässä. Palstani omistajan ollessa ns. siirtymävaiheessa tavanomaisesta viljelystä luomuun kaksi vuotta viljellyllä apilapitoisella nurmella pitäisi siis olla maata parantava vaikutus, joten on mielenkiintoista verrata nyt analyysin tuloksia aikaisempiin tuloksiin.

Opiskelujen ohessa keittiössämme käytetään nyt tarkkaan kaikki oma lähiruoka ja leipää leivotaan kotona. Vuokahunaja-hiivaleivän päälle poika taiteili pimeässä kellarissa kypsyneet tomaatit ja yrttipenkistä leikattiin vielä pari rosmariinin oksaa kyytipojaksi. Valkosipuli-kaalikeitto hautui timjamioksineen pari tuntia ja oli juuri sopivan tuhtia ruokaa sateiseen syyskuun iltaan! Keiton ohje tarttui FST:n perjantaipuutarhaohjelmasta (manteliperunan Amandinen korvasin ihan Timolla):

4 hela färska vitlökar
1 litet huvud (ca300g) spetskål
4 st potatisar (amandine)
1 kvist timjan
1 dl grädde
2 msk smör
1 liter kycklingbuljong (jos haluaa paksumpaa soppaa > 7dl riittää...)
Gör så här:
Skala vitlöken och fräs den i 2 matskedar smör på mycket låg värme tills den är gyllene i färgen och helt mjuk. Detta tar tid ?mins 10 minuter. Skala och skär ner potatisen i mindre bitar och tillsätt den samt den nedskurna spetskålen. Fräs runt i ett par minuter och tillsätt sedan grädde och kycklingbuljong. Lägg i timjankvisten och låt koka tills samtliga ingredienser är helt mjuka. Ta upp timjankvisten och mixa sedan soppan helt slät i en mixer. Servera med tomatbruschetta.

Ei kommentteja: