lauantai 11. syyskuuta 2010

Odottaa kuin kuuta nousevaa

Siinä sen nyt on - neljä aaria naapurilta vuokrattua luomumaata valmiina vastaanottamaan tulevaa luomusatoa! Naapurin viljelijän siirtymävaihesopimuksen mukaan pellot ovat olleet apilanurmina kaksi vuotta ja nyt melko valmiita tuottamaan luomuviljaa! Tai 400 neliötä luomuvalkosipulia, porkkanaa ja perunaa - kuten allekirjoittanut odottaa kuin kuuta nousevaa. Sananlaskun taustalla piilee äidinmaidosta jälleen imetty ajatus kuun vaikutuksesta kaikkeen elävään. Tutkittuani Wanhan ajan kuukalenteria täysikuun jälkeinen viikko 23.9. alkaen tai 23.10. alkaen olisivat suotuisimmat ajatellen talvivalkosipulin istutusta. Optimaalinen juurtumislämpötila talvivalkosipulille on kuitenkin 7,5 C, joten lokakuulle mennään...Kasvavan kuun aika kestää kaksi viikkoa ja tänä aikana kuun vaikutus on rakentava ja vahvistava, ja kuunvoima vetää kasvua ylöspäin. Kasvavan kuun aikaan kylvetään muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ne kasvit, jotka tuottavat maanpäällistä satoa. Parasta kylvöaikaa yläkuulla ovat päivät heti uudenkuun jälkeen.


Kasvava kuu päättyy täydenkuun aikaan. Kuu näyttää maasta katsottuna täysin pyöreältä. Täysikuusta kuu jatkaa matkaansa taivaalla ja alkaa vähenevän kuun aika, joka kestää noin 13 päivää. Vähenevän kuun, jota myös alakuuksi tai laskevaksi kuuksi kutsutaan, voima on supistava ja kuivattava, ja kuun vetovoima suuntautuu alaspäin. Vähenevällä kuulla kylvetäänkin siksi kasvit, jotka tuottavat satoa maan alle. Alakuulla parasta kylvöaikaa on viikko heti täydenkuun jälkeen. Alakuun viimeisiä päiviä kannattaa välttää, siemenet eivät silloin idä kunnolla, eivät edes juuresten siemenet.


Vähenevä kuu päättyy uuden kuun aikaan. Uusikuu (musta kuu) ja täysikuu ovat ns. tabupäiviä, jolloin mikään ei etene. Näitä päiviä on syytä välttää myös kylvöpuuhissa. Huonoja kylvöpäiviä ovat myös seisauspäivät (kesäpäivän- ja talvipäivänseisaus) sekä keskipäivä ja keskiyö.


Edellä mainittuihin ohjeisiin on tietenkin poikkeuksia. Esim. keräsalaatin kylvöön ja istutukseen valitaan vähenevän kuun aika, olkoonkin, että se kasvattaa maan päällisen sadon. Salaatin kylväminen alakuun aikaan saa aikaiseksi salaatin kerimisen. Sama ohje pätee niihin kasveihin, joiden ei haluta kasvattavan vartta ja komeaa naattia vaan joilla sadonmuodostuksen toivotaan keskittyvän tyveen tai juureen. Näitä ovat esim. sipuli, valkosipuli, kyssäkaali ja purjo. Myös erilaiset kerivät kaalit on syytä kylvää ja istuttaa alakuun aikaan keränmuodostuksen varmistamiseksi. Lehtikaali ja pinaatti kannattaa samoin kylvää alakuulla, ja mieluiten rapupäivänä.

- lainaus http://www.isoaidinkasvit.fi/ -

1 kommentti:

Vianna kirjoitti...

Hei!

Puoliammattilaisena harrasteluomuviljelijänä olen mielenkiinnolla seurannut blogiasi. Alkoi erityisesti kiinnostamaan tuo valkosipulin kasvatus kun itse olen sitä kaksi vuotta yrittänyt ilman tuloksia, joten jään mielenkiinnolla odottelemaan jospa tulee viljelyvinkkejä.. Pelkästään lisäysmateriaalin hankkiminen luomuna näyttää olevan hirrmu vaikeeta.