keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Mistä tunnet sä porkkanan?

Itse olen kastellut, kerännyt ja äiteen kanssa sitten pilkkonut retiisit, salaatit, sipulit ja timjamit viime kesän herkku munakkaaseen!

Paikallislehti kirjoitti tänään taas jälleen kerran hälyttävän huolestuttavasta aiheesta: lasten ja nuorten vähäisestä ellei olemattomasta ruoka-ainetietoudesta ja katoavasta kotiruokakulttuuristamme!
Kaksi ja puolivuotias isännän alkumme aiheutti hämmennystä päiväkodin pyhäkouluhetkessä tunnistaessaan kaikki yleisimmät kasvikset ja juurekset kiitettäessä kesän sadosta - mukaanlukien tietysti kesäkurpitsan ja porkkanan, jotka erittäin satoisina loppukesästä katosivat joskus multineen päivineen pieneen suuhun < no, tähän tietty vaikuttaa kotikenttäetu pojalla - onhan takapihamme täynnä itsekasvatettua tuoretta syötävää!
Kotona itse tehty ruoka ja etenkin perheen yhdessä kokkailu vaikuttavat varmasti siihen miten lapsi tai nuori syö - tai tietää yleensä, mitä syö. Ei voi tietää, jos tomaattia on ainoastaan pakastepizzan pohjalla tai perunaa chipsien muodossa.
Kouluissa ja päiväkodeissa on jo pitkään tiedetty varautua maanantain ruokailuihin suuremmalla määrällä ruokaa. Viikonlopun jälkeen jälkikasvumme on nälkäistä sakkia. Kotona ei välttämättä ole ollut tarjolla tai tehty lämpimiä aterioita - saatika ruokailtu yhdessä. 
Ehdotinkin päiväkodissa lapsille omaa pientä kasvimaata, jota kuulema olikin jossain vaiheessa kokeiltu ja joka oli ilkivallalla tuhottu alkutekijöihinsä! Ei ehkä sitten sellaista kannata ihan kaupungin kulmille tai lähiöihin perustaa, mutta pääkaupunkiseudun ulkopuolella on paljon pien-ja keskisuuria vihannestuotantotiloja, joiden peltojen reunoille saisi varmasti muutaman penkin porkkanaa, pottua ja sipulia. Lapset voisivat itse kasvattaa ja hoitaa sekä nostaa satoa ja ehkäpä vielä jonkun kerkenevän tahon järjestämänä valmistaakin itsekasvatetusta juurikkaasta oikeaa ruokaa! Jätetään Ajatus hautumaan ja nyt etsimään siihen sopivia yrttejä... 

Ei kommentteja: