keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Lukemista ja maan muokkausta

 Tällä viikolla on kotona opiskeltu ahkerasti, kerrattu rikkakasveja tulevaan tenttiin ja käyty nostamassa pottuakin työharjoittelupaikassa.
Merkittävin tapahtuma oli tietysti oman maa-analyysin tuloksen saapuminen postista! Pehtoori soitti perunapellolle heti postinkantajan lähdettyä ja tulkitsi pikaisesti arvoja... Olin malttamattomana tietysti käynyt jo palstalla levittämässä naapuriviljelijältä saamani luujauhon - vaikken tiennyt analyysin tuloksista vielä mitään, mutta kerrankin osui hosujan kohdalle oikea aavistus ja fosforipitoisuudet olivat kuin olivatkin välttävät ja vaativat siis juuri tämän toimenpiteen! Maanparannus-suosituksin suuntasimme ensin eilen lantalaan ja viskoimme illalla muhevaa palanutta turvelantaa palstalle. Tänään naapurin koneilla, hiekalla ja avustuksella maa sai tarvitsemansa karkeamman kivennäisaineksen. Valkosipulit Hammar, Therador ja Alexandra odottavat vielä sopivaa maan lämpötilaa > 

Viljavuusluokkaleimat
Huono 1 Välttävä 3 Hyvä 5 Arvel. korkea 7
Huononlainen 2 Tyydyttävä 4 Korkea 6

Näytteen numero 1
Nimi 1
Pintamaan maalaji a) He
Multavuus a) m
Johtoluku 10xmS
/cm
0,8
Happamuus pH 6/ 6,7
Kalsium (Ca) a) mg/l 5/ 2000
Fosfori (P) a) mg/l 3/ 10
Kalium (K) a) mg/l 4/ 160
Magnesium (Mg) a) mg/l 4/ 160
Rikki (S) a) mg/l 3/ 8,0
Nitraattityppi (NO3-N) mg/l < 10

TULKINTA

Maalaji He = Hiue
Multavuus m = Multava
Johtoluku Maan liukoisten suolojen pitoisuus on tavanomainen. Ei aiheuta toimenpiteitä.
Happamuus (pH) Maan pH-tila on korkea. Maahan ei ole suositeltavaa lisätä kalkkia tai tuhkaa lähivuosina.
Kalsium Maan kalsiumpitoisuus on hyvä. Ei aiheuta toimenpiteitä.
Fosfori Maan fosforipitoisuus on välttävä. Suosittelemme käyttämään lannoitukseen fosforipitoisia
lannoitteita.
Kalium Maan kaliumpitoisuus on tyydyttävä. Suosittelemme käyttämään lannoitukseen kaliumpitoisia
lannoitteita.
Magnesium Maan magnesiumpitoisuus on tyydyttävä. Magnesiumlisäystä maahan saadaan dolomiittikalkista, kun maan pH-tilaa on tarvetta nostaa. Isomman traktorin perään asennettiin jyrsin muokkausta varten.

 Opiskelija sai puksutella pienemmällä massikalla hiekkakuorman kera palstalleen.

 Palstalla hiekka levitettiin turvelannan päälle.Jyrsimellä lisätty maanparannuskerros muokattiin n. 20 centin syvyydeltä.


Maa tuntui kädessä muokkauksen jälkeen heti eloperäisemmältä ja ilmavalta. Alkuperäinen maalaji oli opiskelijalle yllätys; arvelin sitä savimaaksi, mutta Hiue on kaukana siitä. Hiue on seosmaalaji, joka raekoostumukseltaan on hiedan ja hiesun välissä (kertoo oppikirjamme Satoa maasta - avomaatuotannon perusteet). 

Tässä Viljavuuspalvelun ohjeita ja suosituksia talvivalkosipulille palstalleni:
Maanparannus
Kasvualustan rakenteen korjaamiseksi
Maanparannusaine Määrä Yksikkö
Hiekka (raekoko 0,2-2,0 mm) 2,00 m3/100 m2
Maanparannusturve 4,00 m3/100 m2
Suosittelemme turvelisäystä maan multavuuden nostamiseksi. Eloperäisen aineksen lisääminen parantaa maan veden- ja ravinteiden pidätyskykyä. Maan korkean pH:n takia turpeen tulee olla kalkitsematonta. Turvelisäyksen voi jakaa useamman vuoden ajalle.
Suosittelemme karkeamman kivennäismaan lisäämistä maan rakenteen parantamista varten.

Kalkitus
Maan pH-tilan parantamiseksi
Kalkitustarvetta ei ole.

Lannoitteet
Maan ravinnetilan parantamiseksi
Valkosipuli viihtyy aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla, 
syvämultaisessa hyvin muokatussa maassa.
Lannoitusta se vaatii paljon; erityisesti typpeä, fosforia ja kalia. Sopiva pH on 6,5 - 7,0. Puuntuhkasta valkosipuli pitää erityisesti, ja se on hyvä levittää kasvupaikalle jo edellisenä syksynä esim. 25 kg aarille.
Talvivalkosipulille sopii hyvin syysistutus, sillä se viihtyy talven maassa. Kynnet irrotellaan ja istutetaan maahan vedettyihin 15 - 20 cm:n syvyisiin vakoihin syyskuun lopulla ennen maan jäätymistä. Vaon pohjalle ja täytteeksi on hyvä levittää kypsää kompostia. Istutustiheys on vähän harvempi kuin tavallisella valkosipulilla eli 15 - 20 cm.

Lannoitus kasvukauden aikana:
Laimennettu lantavesi tai nokkosvesi sekä tuore ruohosilppu ovat hyviä lannoitteita valkosipuleille. Ruohosilppu katteena pidättää myös kosteutta paremmin maassa. Kuivakausina valkosipuleja tulisi kastella. Lannoitusta ei pidä antaa heinäkuun puolenvälin jälkeen.
Käytettävän lannan tulee olla palanutta/kompostoitua. Lannan/kompostien ravinnepitoisuudet vaihtelevat huomattavasti.
Luujauho: suositeltavat levitysmäärät löytyvät tuotteen käyttöohjeista.

Istutussyvyys-suositus on huomattavasti tässä syvemmällä, kuin olen itse istuttanut. Myös vanhan valkosipulikasvattaja-gurun ohjeistuksissa syvyys saisi olla n. 8-10 cm. Jatkan tällä kokemuksella ja opilla näin... ja odotan nyt maltilla istutusta ensi viikkoon, jolloin olisivat maan alla kasvavien kasvien suotuisat kuunrytmit tiistaina ja keskiviikkona, jolloin vallitsevat ns. juuripäivät neitsytmerkissä (Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa) .Ei kommentteja: