torstai 19. elokuuta 2010

Luomu - Luonnonmukaisena koulutiellä

Viime viikon olen potenut ajoittain huonoa omaatuntoa lähes euforisesta tilastani vihreän luonnonmukaisena opiskelijana Saaren Kartanossa. Puutarhatalouden perustutkinnon luomupuutarhurin opinnot aloitti 25 aikuisopiskelijaa ja yhtenä heistä olen koulunpenkillä, puutarhoissa ja pelloilla etuoikeutettu nauttien paroonien ajalla rakennetusta kartanomiljööstä.


Muutama vuosi sitten kokoushotellissa lounasaikaan kantaessani basilikakanaa asiakkaiden eteen en olisi uskonut miettiväni nyt millaisella kultivaattorilla kannattaa tehdä syysmuokkaus maahan tai millä luonnonmukaisella keinolla tainnuttaa Peltovalvatti. Jankko tai etioloituminen kuuluvat nyt ammattisanastoon kuten prikka ja breku hetki sitten. Viime kesänä säilyttämiini lastenruokapurkkeihin valutin linkoamaani hunajaa – nyt bonapurkissa pyörii kolmatta viikkoa yksi Siira-parka ilman vettä ja ruokaa tutkiakseni, miten kauan tämä kasvituholainen elää ja käyttäytyy…

Monella meistä muutos entiseen elämään on ollut täydellinen ja totaalinen. Kuulun onneksi joukkoon, jossa harrastuksesta tulee nyt ammatti ja joitakin perusasioita ymmärtää ja sisäistää ehkä näin helpommin.

Koulupäivien jälkeen riennämme kolmevuotiaan poikani kanssa naapuriin tutkimaan Valtraa – jättitraktorin ohjauslaitteita ja kerään matkalla pelloilta rikkakasveja tunnistettavaksi. Muutaman tiedän varmasti jo ennalta, mutta viisikymmentä rikkakasvia vaativat jo perinteisen kasvion.

Viikonlopun sulattelen täysin tuntematonta ajatusta äestyksestä ja kynnöstä traktorilla ja maanantaina aloitan työharjoittelun läheisellä luomutilalla. Vihreänä, luonnonmukaisena ja onnellisena valitsemallani tiellä!

Saaren kartanon päärakennuksessa on ihana ripaus Italiaa – kaarevat oviaukot ja ikkunat sekä sileä vaalea rappaus seinäpinnassa. Juhlava muotopuutarha on Paul Olssonin suunnittelema.
Chapelle-suvun vanha parooni toi Saarelle tulitikkuteollisuuden 1800-luvun lopussa ja se oli suurin Mäntsälän seitsemästä tulitikkutehtaasta. Kartano oli silloin hyvin omavarainen: oma meijeri, mylly, kauppa, tiilitehdas, tulitikkutehdas, voimalaitos, jotka muutettiin talvisodan jälkeen sotainvalidien kuntoutus-ja koulutuspaikoiksi. Toiminta jatkuu edelleen maatalous-,puutarha-,luonto ja ympäristöalan koulutuspaikkana.


Hyötykasvien tunnistamista näytekasvimaalla.


Kurpitsasta etsitään "tyttökukkia".


Rikkakasvien aatelia peltovalvattia esittelemässä opettajamme Päivi Pettinen.


Kasvihuoneella opetellaan poistamaan "varkaita" tomaateista.


Kirsikkatomaattien lajittelu, pakkaus, punnitus ja varastointi tuli tutuksi heti toisena koulupäivänä.

3 kommenttia:

marjamatilda kirjoitti...

Tosi mahtava uravalinta, olet rohkea!

Anonyymi kirjoitti...

Kiva, kun olet ottanut kuvia koulusta! Hauskalta ja tehokkaalta näyttää:)
Onhan se aika hyppy löytää itsensä koulunpenkiltä?
Iloa harjoitteluun,
Oona N

Anonyymi kirjoitti...

Huippua, moni muukin tuntuu olevan yhtä innoissaan koulun alkamisesta kuin minä.. :) Mukavaa harjoittelua, nähdään seuraavalla lähijaksolla!

-Milka