perjantai 27. elokuuta 2010

Luonnollisia torjunta-aineita ja rikkakasvien torjuntaa

Kesän 2007 jälkeen työharjoittelupaikkamme Kaukon luomutila on ollut mukana Helsingin yliopiston kokeessa, jossa mehiläiset toimivat harmaahomeen torjuntamikrobin levittäjinä. Tilalla olevissa mehiläispesissä on erityinen eteinen, josta ulostullessaan mehiläisten karvoihin tarttuu torjuntamikrobia ja mehiläisen käydessä hakemassa mettä mansikan kukista ne samalla kuljettavat harmaahomeen torjunta-aineen kukkaan. Tämä toimii myös marjojen harmaahometorjuntaan ja tutkijoiden mukaan biologinen mikrobivalmiste on teknisesti helppoa käyttää, vaatii vähän työtä ja selkeästi halvempaa kuin kemiallinen.
Jos ja kun ensi keväänä saan jälleen mehiläispesän/pesät puutarhaani selvitän varmasti aiheesta enemmän myös toivottavasti käytännössä!Peltosaunio - saunakukka on yksi yleisimmistä rikkakasveista kaikilla maalajeilla ja monenlaisilla viljelyksillä. Sen kasvua voi ennaltaehkäistä niittämällä ennen sen siementen kypsymistä ja kateviljelyllä sekä haraamalla että kitkemällä.
Luomuohjeiden mukaisesti Kaukon luomutilalla käytetään vain luonnonmukaisia tuholaisten ja rikkakasvien torjuntamenetelmiä. Rikkakasvien torjunta tehdään pääosin käsin kitkemällä. Mansikan tuhohyönteisiä torjutaan tarvittaessa luonnon pyretriinillä (Bioruiskute S). Mansikkapunkin torjunnassa käytetään petopunkkeja.

Tässä muutamia muita yleisimpiä tunnistamiamme rikkakasveja ja niiden torjuntakeinoja:

Hevonhierakkaan tehoavat niittäminen, kitkeminen, vuoroviljely ja kesannointi.
Siankärsämön torjuntaan auttavat toistuva maanmuokkaus, haraaminen ja kitkeminen.
Ukontatarin ja Peltosaunion eli saunakukan saa parhaiten torjuttua käyttämällä puhdasta kylvösiementä ja haraamalla sekä kitkemällä.

Peltoukonnauriksen torjuntaan tehokkainta ovat haraaminen ja kitkeminen. Valkopeippiin auttavat myös avokesannointi ja viljelykierto.

Jauhosavikkaa löytyy ravinteikkailta puutarha-ja juuresmailta. Savikat torjutaan parhaiten käyttämällä puhdasta kylvösiementä ja rikkasiemenetöntä kompostia. Tätä maan ravinteiden "varasta" kitken omaltakin kasvimaalta vuosi toisensa jälkeen...

Yksi mielenkiintoinen rikkakasvien luonnonmukainen hallintamenetelmä on käyttää biologista torjuntaa. Tällä hetkellä ainoa käytössä oleva keino on laiduneläimet, joista sika syö esim. juolavehnän juurakotkin. Myös hanhia ja vuohia käytetään torjumaan rikkakasveja viljelyksiltä.

Ei kommentteja: