tiistai 30. joulukuuta 2008

Joulupuu

Perinteisen kuusen sijaan nostimme lempiyrttimme joulupuuksi asianmukaisin koristein. Rosmariini toi joulun kotiimme koristeena ja antaen monia unohtumattomia makuja jouluruokiimme. Kuivattua rosmariinia jauhettiin mm. itsetehtyihin peuramakkaroihin, joita ystäviemme kanssa teimme ennen joulua talkoilla. Peuramakkaraa syödään vieläkin ihanan lämmittävässä riistakeitossa...

sunnuntai 7. joulukuuta 2008

Aglion istutus



Talvivalkosipulin kynsistä istutus suositellaan tehtäväksi syksyllä ennenkuin maa jäätyy... tätä nyt ollaan odotettu ja monien viljelijöiden vinkkien perusteella Nuppulinnassa Ukrainasta, Pietarista ja Uudestakaupupungista saadut valkosipulit päätyivät maahan joulukuun 7. päivä. Pintakerros mullasta oli jo kohmeessa, mutta maa ei todellakaan ole vielä jäässä. Monia neuvoja maan parantamiseksi tuolle ihmiskunnan vanhimpiin viljelykasveihin sateli pitkin syksyä: lantaa, kanankakkaa, silakoita ja puun tuhkaa valkosipulin makua ja kasvua parantamaan! Naapurista saatua arvokasta maatunutta hevosen lantaa sekoitettiin kasvualustaan ja ahkerassa käytössä olevan leivinuunimme tuhkat päätyvät varmasti valkosipulipenkkiin. Keväällä ja alkukesästä näemme, kuinka itä-naapuristamme saadut valkosipulin kynnet aloittavat kasvunsa...

"Valkosipulin hajun tuntevat kaikki paitsi se, joka on syönyt sitä ja ihmettelee, miksi muut kääntävät hänelle selkänsä..."
Alexandre Dumas

Casa Toscanassa työskentelevät voivat melko surutta syödä päivittäin valkosipulia, sillä perinteisesti maalaistoscanalaiseen ruokaan kuuluu valkosipuli. Etenkin talviseen ruokavalioon lisätään runsaasti tuota tauteja ehkäisevää herkkua.