maanantai 27. lokakuuta 2008

Kurpitsajuhlaa ja Mulsumia

Pimeät ja sateiset syysillat kaipaavat valoa puutarhaan. Nyt on oikea aika sytyttää lyhtyihin kynttilät ja kovertaa kurpitsoihin naamat loistamaan pimeälle kasvimaalle!

Vietimme Toscanan pihajuhlaa viime viikonloppuna Casa Toscanassa ja tässä kaikkien toivoma ohje lämmittävästä Mulsum-hunajayrttiviinistämme:

Tee yrttipussi harsokankaasta ja laita pussiin nippu tuoretta rosmariinia ja tinjamia, ruokalusikalliset anista ja kuminaa. Laita yrttipussi kattilaan yhdessä kahden punaviinipullollisen kera ja kuumenna kiehuvaksi. Jäähdytä ja lisää pari teelusikallista kanelia ja anna hautua yön yli. Lisää seuraavana päivänä vielä kaksi pulloa punaviiniä ja kiehauta kuumaksi. Lisää makusi mukaan hunajaa. Lämmittävä keskiaikainen hunajayrtti-viini on ihastuttava vaihtoehto perinteiselle glögille.

Kurpitsat Nuppulinnassa valmiina keittoon ja piirakkaan.

Kokeile kurpitsapiirakan pohjaan kastanjajauhoja ja valuta valmiin piirakan päälle kastanjahunajaa - herkullista kuuman piirakan ja vaniljajäätelön kera!



Syksyn viimeiset punaiset.

maanantai 6. lokakuuta 2008

Ottobre

Ottobre - lokakuu. Kasviskeittojen, lihapatojen, kastanjoiden ja omenien aika. Lämpimän takkatulen ääressä voi paahtaa kastanjoita (niitä ei vieläkään kasva Nuppulinnassa!) maistella yrteillä ja hunajalla maustettua lämmintä punaviiniä.

Lokakuu on kynttilöiden aikaa ulkona ja sisällä. Lyhtyjen valossa puutarhassa on ihana grillata rosmariiniperunoita ja sulattaa parmesaania leivän päälle ja maistella lämmittävää Amaronea.

Muutama viikko vielä voimme istuttaa valkosipulit, joita olemme saaneet Ukrainasta, Viipurista, Italiasta ja tietysti Suomesta. Maa parannetaan ja käännettään vielä naapurista saadulla voimalannalla ja yrttipenkki suojataan parhaalla mahdollisella tavalla ensimmäiseen talveen.

Viimeiset omenat nuoressa Valkeakuulaassa saivat tukea Pehtoorin työkalustosta.