perjantai 29. elokuuta 2008

Barbabietola di Casa Toscana

Satoa on kerätty ja säilötty Nuppulinnassa talven varalle ja suoraan ruokapöytään. Tänään Casa Toscanassa vierailleet saivat maistaa tuota sananakin jo suussasulavaa Barbabietolaa - punajuurikasta Italian Rossa Mammouthia. Keittiömestarimme Ville koekeitti aamulla Nuppulinnasta nostettuja puna-valkoraidallisia punajuurikkaita ja niitä päätettiin tarjota yllätys-alkupaloina illan asiakkaille. Jos joku ei vielä tiedä on punajuurikas myös suomalaisten vuoden 2008 vihannes ja erittäin käyttökelpoinen muuallakin kuin joulupöydän rosollissa tai etikkaliemessä. Verta vahvistava ja muutenkin voimistava punajuuri pärjää hyvin peruslannoitetussa maassa ja on helppo viljellä jopa savimaassa. Nuppulinnassa punajuuren siemeniä kylvettiin kauniiden lehtien vuoksi myös ruukkuihin.

Uunipunajuurten ja porkkanoiden mausteeksi riittää nippu rosmariinia, pippuria ja suolaa.

Aamulla Nuppulinnassa nostetut Italian Rossa Mammouthit päätyivät tänään Casa Toscanaan yllätys-alkupaloiksi illan asiakkaille. Pienet punajuuri-carpacciot tarjottiin oliiviöljyn, suolan, pippurin, Nuppulinnan oreganon kukkien ja punajuurien lehtivarsien kanssa. Aikaisemmin Casa Toscanan ruokalistalla ollut resepti punajuuri-carpacciosta vuohenjuustomoussen kera saa vieläkin makuhermot herkistymään...




Rohtosuopayrtin makean parfyyminen tuoksu leijuu Nuppulinnan puutarhassa pimenevissä illoissa taianomaisena. Pistokkaat tähän perinne-perennaan olemme saaneet Nummenkylästä mummolan puutarhasta parisen kilometriä Nuppulinnasta. Mummo kutsui tätä heinä-syyskuussa kukkivaa nopeasti leviävää kaunistusta "Ylioppilaaksi". Lääkärit käyttivät jo keskiajalla kasvia erilaisten ihovaivojen hoitoon. Rohtosuopayrttiä on käytetty myös kankaiden pesemiseen ennen niiden vanuttamista ja kasvista tehdyllä pesuaineella lampaat pestiin ennen kerintää. Kasvin teho perustuu sen sisältämän saponiinin tulehdusta hillitsevään vaikutukseen.



Lääketeollisuudessakin käytetyt Unikon siemenkodat kypsyvät hitaasti, etenkin sateisena kesänä. Täysin ruskeat ja kuivat siemenkodat voi kerätä talteen kevätistutuksia varten tai leivonnaisiin koristeeksi. Siemenkota on syksyllä puutarhassa kuin taideteos.

tiistai 26. elokuuta 2008

Autunno

Autunno - Syksy.



Viimeiset hunajat on lingottu ja purkitettu Nuppulinnassa. Mehiläiset saivat talvivarastoksi sokeriliuosta ja mahtuivat tiivistettyyn kotiinsa sovussa.





Pehtoori nostaa perunaa Nuppulinnassa.




maanantai 18. elokuuta 2008

Raccolto - sadonkorjuu

Keskiajalla lemmenyrttinä tunnettu ja käytetty Kehäkukka - Calendola - on kukkinut Nuppulinnassa sateista huolimatta runsaasti. Kukan terälehdillä on koristeltu sekä Casa Toscanassa, Hirvihaaran Kartanossa että Nuppulinnan kotikeittiössä salaatteja, voiruusukkeita ja jälkiruokia. Kirjosalvian kauniin loistavat lehdet muistuttavat kukintoa ja säilyvät maljakossa viikosta toiseen, kun niille muistaa välillä leikata uuden imupinnan. Kesäkukkien varistessa sateen ja syksyn tieltä jaksavat kehäkukat, kirjosalviat ja iisopit sekä laventelit vielä kukkia.



Porkkana Nantes, punajuuri Detroit Dark Red ja punajuurikas Italian Rossa Mammouth valmiita pestäväksi yhdessä omien pottujen kanssa tuliseen juureskeittoon. Inkivääri ja chiliöljy aateloivat lämmittävän syksyisen juures-sosekeiton. Todellinen italialainen Zuppa saadaan lisäämällä sosekeittoon vanhasta vaaleasta leivästä viipaloituja kuutioita ja lorottamalla reilusti oliiviöljyä valmiin keiton päälle ennen tarjoilua. Ajankohtaiseen kesäflunssaan auttaa itse haudutettu inkivääritee tai tuore piparjuuriraaste. Kokeiltu on Nuppulinnassa!




Basilika kasvaa ja tuoksuu yrttitarhassamme. Odotamme vielä tomaattiemme reilua punastumista, jolloin todellinen juhla voi alkaa > omat tomaatit ja basilikat ovat parasta yhdessä muistuttaen meitä auringon kypsyttävistä säteistä.

maanantai 11. elokuuta 2008

Puhdistava ruusu-hunajasaippua ja valkosipuli



 Pihla-Tuulen omasta hunajasta, mehiläisvahasta ja ruusuista valmistetun saippuan arvontaan osallistuneet Ruiskaunokki, Vianna, Linni, Iita ja Lehtokotilo Onnea! Lähetän teille kaikille oman ruusu-hunajasaippuan, kun lähetätte minulle osoitteenne:
nuppulinna@gmail.com


Kosmetiikkateollisuuden huipputeknologia on joskus ällistyttävää - ainakin mainosteksteissä ja lupauksissaan silottaa ja nuorentaa vanhentunutta ihoa. Todellinen syväpuhdistaja luonnon omista antimista ilman lisäaineita on äidin omasta hunajasta tekemä ruusu-hunajasaippua. Keräsin ja kuivatin alkukesästä oman puutarhan ruusuja. Osa kuivatuista terälehdistä sekoitettiin saippuamassaan ja osa jätettiin koristamaan saippuapussia. Sadonkorjuu on siis alkanut ja kesän antimia työstetty ja pakattu jaettavaksi ystäville sekä myyntiin. Itse tehty ruusu-hunajasaippua puhdistaa hellävaraisesti ja antaa ylellisen luonnollisen pehmeyden iholle.


Valkosipulilla Aglio on samanlainen vaikutus koko elimistöön. Etsin tänään kotimaista valkosipulia kaupasta, mutta löysin vain kiinalaista. Myyjä tunnusti, ettei kotimaista juurikaan tule myyntiin - viimeksi pieni erä myytiin pääsiäisenä! Kerroin töissä tästä suuresta vääryydestä ja paikalle kutsuttu sähkömies kuuli tarinan. Sattumalta hän viljelee itse valkosipulia ja saimme perusteellisen selvityksen valkosipulin elinkaaresta sekä kasvatuksesta. Parasta oli kuitenkin ehdotus vaihtokaupasta: valkosipulinkynsiä maahan laitettavaksi vielä syksyksi minulle ja hunajaa sähkömiehelle. Tätä ihanaa puutarhureiden kaupankäyntiä.






keskiviikko 6. elokuuta 2008

Suvi-Hunaja

Makoisan juhlallinen hetki vietettiin tänään Nuppulinnan puutarhassa, kun ensimmäinen oma hunaja saatiin lingottua omiin purkkeihin. Suvi-Hunaja 2008 on kauniin kirkasta ja heleän vaaleata horsma-kurkkuyrttihunajaa Tuusulan Nuppulinnasta, joka joutuu ensimmäiseen maku-analyysiin perjantai-iltana Italian ystävät ry:n hallituksen kokouksessa.

Ensimmäinen pesästä nostettu kauniisti vahalla peitetty kehä painoi melkein kaksi kiloa - kaksi ihanan kultaista kiloa hunajaa!

Huomaa allekirjoittaneen vakavan juhlallinen ja keskittynyt ilme ensimmäistä omaa hunajaa kuoriessa.

Naapurikin kutsuttiin uuden hunajalingon käyttöönotto-avajaisiin ja maistamaan ensimmäistä naapurimehiläisten herkkua.





Ensimmäinen purkki Suvi-Hunajaa 2008.






Pehtoorin veljenpoika Aku Eero keskittyy auttamaan ensimmäisten juuresten pesussa. Käsittelyssä upean punertava nauris Purple Top Milan.


Mehiläislumoojan salaattiainekset.

perjantai 1. elokuuta 2008

Agosto

Elokuu - Agosto.

Unikot kurkottelevat taivaansineä ja aurinkoa kohti.

Munakoiso - Melanzana kukkii.




Paprika Californian Beauty pulskistuu lupaavasti.





Kruunutillillä on vihdoinkin käyttöä! Parasta kotimaisista ravuista on nuppulinnalaisten mielestä kuorista keitetty ja haudutettu kermainen keitto. Siinä vasta maistaa ravun upean aromikkaan maun.