tiistai 27. toukokuuta 2008

Yrttikakkua ja soveliaan terveellinen nokkonen

"Iloa vuorilta" oregano, joka kasvaa Nuppulinnassa kevään vauhdikkaimpana yrttinä ja myös luonnonvaraisena Suomessakin Ahvenanmaalla sekä Lounais-Suomen saaristoalueilla.

Keskiaikaisissa rituaaleissa tinjamijuomaa nauttimalla saattoi nähdä keijukaisia. Aurinkoisessa Nuppulinnan yrttipenkissä Thymus tuoksuu ja silittäessä tuoksu on parfyymiä parhaimmillaan.

Yrtti-sokerikakku Nuppulinnan tapaan. Sokeri-voikakkureseptillä valmistettu yrttinen kahvikakku italian mauilla. Sokerin joukkoon lisätään kuivattuja basilikaa, tinjamia, minttua, anista ja rosmariinia kutakin n. puolikas teelusikallinen.



Kirveli pääsee yrttipenkkiin Nuppulinnassa.







Elias Lönnrotin Flora Fennicassa (1860) esiteltiin nokkonen rohtona keripukkiin, keuhkotautiin, verijuoksuihin ja matolääkkeeksi. Nokkosen todettiin lisäävän myös maitoa lypsylehmissä. Lönnrot tunnustaa nokkosen soveliaaksi ja terveelliseksi kevät-lehtikaaliksi. Nykyisen kliinisen tutkimuksen mukaan nokkosen on todettu lisäävän vastustuskykyä ja tehostavan immuunipuolustusta. Sieltä vain, saunan takaa ihmelääkettä keräämään...






Omenan kukilla ja lehdillä on parannettu keskiajalla silmäsairauksia ja silmuilla päänsärkyä, keltatautia ja ummetusta. Kihtiin suositeltiin nuoria oksia. Nuppulinnassa kukkiva omenapuu poistaa takuuvarmasti ja reseptivapaasti kevätväsymyksen!






Kevään ensimmäisistä siemenkylvöksistä heränneet pinaatin taimet herättävät aina lämpimiä tunteita.







Borago officinalis eli kurkkuyrtti haluaa aurinkoon ensimmäisenä ja joka paikasta - tervetuloa kauniit taivaansiniset kukat!

maanantai 26. toukokuuta 2008

Nuppulinnasta Valamoon

Nuppulinnan kasvimaa ja yrtit pärjäsivät hienosti viikonlopun, kun teimme ystäviemme ja työkavereiden kanssa kevätretken Valamon luostariin Heinävedelle. Ajatus ja toive matkan annista oli selkeästi nähdä ja kokea luonto luostarin puutarhassa ja kokea kuuluisa luostarin rauha. Matkalla pysähdyimme kuitenkin ensin Mikkelissä vanhaan meijeri-kartanoon Terttiin, josta löysimme unelmiemme salaisen puutarhan sekä ihanan yrttisokerin. Kartanon omista yrttimaasta kerätyistä korianterista, fenkolista, anisiisopista, sitruunamelissasta, tuoksuampiaisyrtistä, kehäkukan terälehdistä, maitohorsmankukasta ja ruokosokerista oli tarjolla unelmainen kuivakakku, josta päätimme heti kokeilla omaa italialaisversiota. Aivan varmasti siihen sekoitetaan basilikaa, tinjamia, salviaa ja ripaus minttua. Sitä voimme varmasti maistella lähiaikoina Casa Toscanassa. Tertin kartanon tuotteita ja palveluja voi käydä katsomassa osoitteessa. http://www.tertinkartano.fi/
Valamossa tutustuimme luostarin veljestön elämään ja saimme kokea arkkimandriitta Sergein ortodoksisen jumalanpalveluksen lauantai-iltana ja vaelsimme ihanassa Heinäveden luonnossa matkamiehen ristille. Yrttejä ja kasveja "bongasimme" ja tunnistimme asiaankuuluvasti matkallamme monia, mutta Valamon oman munkkiliköörin Valamon Balsamin kolmentoista yrtin salaista reseptiä ei kukaan muu kuin munkki Andreas tiedä. Tätä yrttisen vahvaa ja täyteläistä likööriä saa Alkon tilausvalikoimasta.
Valamon omavaraisuus rajoittuu tällä hetkellä ainoastaan siis viinin tuotantoon sekä tuohusten eli kirkkokynttilöiden tekoon, mutta vieressä sijaitsevassa Lintulan nunnaluostarissa viljellään ahkerasti kaikkea ja saadaan hunajaa sekä mehiläisvahaa kynttilöihin omilta mehiläisiltä. Lintulasta tarttui tietysti luostarin oma yrttiopas matkaan, josta jälleen perinteisten yrttien lisäksi etenkin Nokkonen jäi mieleen. Arkinen joutomaiden eläjä ja arvokas vihanneskasvi, jota meillä Nuppulinnassa on yli omien tarpeiden. Etenkin paljon C-vitaamiinia sisältävänä rohtokasvina se on erittäin piristävä kevätyrtti. Nokkoslettuja teemme Nuppulinnassa Lintulan reseptillä ja kerään kauniita kukkivia nokkosia ihmeteltäväksi Casa Toscanaan.
Nuppulinnassa aurinko paistoi ja lämmitti viikonloppuna kasvimaan kuivaksi ja sitä on kasteltu ahkerasti etenkin ensimmäisten pinaatin versojen ilmestyttyä mullan pintaan. Mullasta nousee aina kastelun aikana ikävästi ilkeitä mäkäräisiä, joihin tepsii takuuvarmasti rosmariinin tuoksu.
Säätiedotus lupaa puutarhurille iltapuhteita kasteluletkulla eli koko loppuviikko aurinkoista ja lämmintä! Ensi viikolla voidaankin jo varmasti aloittaa harvennus ja kitkentä... ihanaa kesää!!

Ananassalvia ja rosmariini totuttelemassa ulkoilmaan.


Tertin kartanon portti salaiseen puutarhaan.


Valamon luostarin marjapensaita.


Munkki Andreas, Valamon luostarin viinitilan hoitaja.




tiistai 20. toukokuuta 2008

Puutarhanhoito trendikästä?

Valtakunnallisen lehden sunnuntainumerossa kirjoitetaan puutarhahoidon trendikkyydestä ja muodikkuudesta. Povataan tulevia uusia "tähti-puutarhureita" julkimoiksi myös Suomessa. Jutussa mainittiin tietysti kuuluisia pop-ja kokkijulkkiksia, jotka ovat perustaneet oman hyöty-yrttitarhoja ja kasvattavat kaikkea maan ja taivaan väliltä vaikka saappaassa! Miksei puutarhan perustaminen ja siitä nauttiminen voisi olla uusi taitolaji muiden joukossa - siellähän voi toteuttaa villeimmätkin unelmansa ja todellakin nauttia omasta onnistumisestaan luonnon ehdoilla.

Meille Nuppulinnassa tuo trendikäs "uusi" harrastus on ollut jo monen vuoden ajan jokapäiväistä arkea, emmekä voi kuvitella elävämme ilman oman maan satoa. Keittiömme on - myönnettäköön - hyvin italialaisvivahteinen läpi vuoden, mutta kesäisin vain reseptiikaltaan! Arvostamme toki ja nautimme myös perussuomalaisesta kotiruoasta, jota voisi mainostaa enemmänkin kotimaisten juuresten ja vihannesten soveltuvuuden ansiosta supisuomalaiseen maaperään.

Pottumaa on meillä ollut aina niin kauan kuin muistan ja omat porkkanat, sipulit ja raparperit. Kaupasta ei kesäisin ostettu kuin pippuria ruokaa maustamaan... Tänään saimme ensimmäiset ruohonsilppukatteet peittämään "maan haavoja" kuten isoisällä oli tapana kutsua paljasta maata puutarhassa. Uskaliaasti peitin sillä myös yrttipenkin, johon olin lisännyt siis reilusti kalkkia. Miten tinjami ja rosmariini sekä laventeli tästä kohtelusta selviää on seuraavien viikkojen auringon vastuulla. Tiedän, ettei katetta levitetä ennenkuin maa on kunnolla lämmennyt, mutta ohut kerros tuota kasvien hivenaineherkkua ei voi tehdä pahaakaan!

sunnuntai 18. toukokuuta 2008

Taistelu hallaa vastaan jatkuu

Hallaöitä vastaan on taisteltu onnistuen hyvin ja hyvin huonosti. Kaikki penkkeihin istutetut yrtit ovat selviytyneet muutaman pakkasasteen öistä. Etenkin rosmariini on varsinaista selviytyjä-tyyppiä, vaikkakaan tuo Välimereltä kuivilta rinteiltä meren läheisyydestä kotoisin oleva varpukasvi ei meillä talvehdikaan, on se sitkeämpi kuin moni muu maalajinsa. Latinankielinen nimi Rosmarinus " ros marinus" tarkoittaa meren kastetta ja sitä onkin hyvä välillä suihkutella.

Kuluneen viikon aikana Casa Toscanassa on myös tuoksuteltu ja maisteltu tuota rohto-ja taikakasvia, jolla Suomessa kasvatusperinteet ulottuvat 1500-luvun Turun linnan ryytimaahan. Perjantaina ja lauantaina vietimme elämyksellistä Piemonten yllätysviikonloppua ja saimme nauttia Barolon kuuluisan viinintuottajan Aldo Vajran tarinoista viininviljelijän näkökulmasta sekä maistella piemontelaisen Gianluca Poggion loihtimia yllätysmenuita. Gianlucan isä on ahkera ja taitava rosmariinin kasvattaja ja häneltä sainkin erittäin hyvän neuvon suojata tuo taivaallinen yrtti tuulilta styroksilevyillä (saamme niitä päivittäin ravintolaan kalakuljettajilta). Myös kaikkien yrttien himo kunnolla kalkittuun maahan on peräisin kotiseudulta ja nyt on kalkkia lisätty yrttipenkkiin Nuppulinnassakin!

maanantai 12. toukokuuta 2008

Puutarhurin unelmalahja!

Jälleen viilenevässä kevätillassa oli juhlan tuntua, kun ystävällinen naapuri karautti traktorillaan puutarhaan ja kippasi puutarhurin unelmalahjan kasvimaan viereen; vuoden kompstoitunutta hevosenlantaa iso kukkurallinen höyryävä kasa! Ajatuskin tuon ekologisen lannoitteen ja maanparannusaineen perinteisestä tehosta mitätöi hallan vaaran... ruusuloistosta puhumattakaan!!








torstai 8. toukokuuta 2008

Äitienpäivä koittaa

"Kun kylven keväisin siemenet maahan, niin samalla hautaan sinne myös suruni. Taimet nousevat mullasta, mutta surut jäävät maahan." Aino Sibeliukselle kasvimaiden hoito oli terapiaa. Mietin tätä, kun sorruin taas jokavuotiseen istuta-kastele-kitke-suunnittele maratoniin kevään kuumimpana päivänä. Puutarhasta ja sen väreistä, äänistä ja tuoksusta voi nauttia tekemättä mitään - istua kukkivan tuomen alle tai heittäytyä selälleen nokkosten viereen ja seurata sitruunaperhosten keimailua... ja uskoa "pääskysestä ei päivääkään" ajanlaskumme sanontaan!

Kurpitsan taimet taistelevat urheasti mehukkaassa lehtikompostilla parannetussa penkissä ja uskaliaasti työnsin ensimmäiset tinjamin ja rosmariinin taimet (italiasta!!!) uuteen lämpimään yrttipenkkiin. Jouni taiteili niin hienon pienoiskasvihuoneen aremmille yrteille ihan nurkista löytyvistä putkenpätkistä ja muovista, että naapurikin luuli kehikkoa kaupasta ostetuksi... Äitienpäivän kunniaksi sekä Tuomi, kirsikka että Kriikunapuutkin ovat morsiuspuvussaan, joiden loisto on ylellinen kontrasti kevään vihreille koivuille ja sinitaivaalle. Voi tätä ihanaa kevättä!!!





Omenapuun kukat nupussa.




Kriikunapuiden kukkapilven alla on hyvä levähtää.



Yrttipenkin kasvihuoneosa tehtiin lattialämmitysputkista.





Kriikunapuun valkoinen taivas.

keskiviikko 7. toukokuuta 2008

Keski-uudenmaan Italian ystävät-seura perustettu

Sääennusteita- ja karttoja seurataan ainakin Nuppulinnassa ahkerasti (jääkiekon ohella tietysti)! Lämpötila vaihtelee siis huolestuttavasti ennusteiden mukaan tulevan viikon aikana - kuten normaaliin toukokuuhun tietysti kuuluukin! Tänään ilta pimeni ihanan leutona vihertävän kevätsateen jälkeen. Raparperipenkkimme sai uuden mullan ja yli kolmekymmentä vuotta sinnitelleet juurakot jaettiin tuottamaan uutta satoa. Raparperimehu-ja piirakka ovat varmoja kevään merkkejä, joista saamme varmasti nauttia molemmissa työpaikoissammekin.
Tiistaina perustettiin Casa Toscanassa Keski-uudenmaan Italian ystävät-seura ja allekirjoittanut istuu hienosti hallituksessa sattumoisin puutarhavastaavana. Italian ruokakulttuurin laulava suurlähettiläs maestromme Francesco Benedetti hoitaa asiantuntijana puheenjohtajan tehtäviä... Seuran ensimmäinen tapahtuma ja kokoontuminen päätettiin järjestää 14.6. kesäisen kukoistavassa Nuppulinnan puutarhassa... Benvenuti kaikki vanhat ja uudet jäsenet -italialaisen ruoan ystävät!
Kasvimaamme ja yrttipenkin tuotanto on suunniteltu moneen kertaan kylminä talvi-iltoina. Puutarhan suunnittelu sekä siemenluetteloiden selaaminen on parasta, mitä talvisessa Suomessa voi harrastaa... Kuusi vuotta sitten savimaahan perustettu kasvimaamme on tuottanut hienosti satoa sekä omiin tarpeisiin että edustamiemme ravitsemusliikkeiden keittiöihin aina jotakin pientä, unohtamatta naapurien kaneja! Nyt halusimme "laajentaa" tuotantoamme ja päätimme pyhittää tulevan kevään ja kesän täysin uudistuneelle hyötytarhallemme.
Ympyrän muotoiseen kasvimaahamme mahtuu tulevana kesänä tietysti perunaa, kahta erilaista pinaattia ( Viking ja Giant America), punasipulia (Long Red Florence), naurista (Purple Top Milan), punajuurikasta (Italian Rossa Mammouth), rucolaa, pinaattikiinankaalia (pak-choi), porkkanaa, maa-artisokkaa, jättikurpitsaa ( Dill's Atlantic Giant), kesäkurpitsaa (Gold Rush), mustajuurta (Geante Noire De Russie), piparjuurta (Francescon juuripalasta)... yrttipenkkiin kylvetään yrttien lisäksi myös syötävää koristeellista kehäkukkaa ja mehiläisiä houkuttelevaa hunajakukkaa. Syötävien kukkien pääpaino on kuitenkin Purasruohon eli kurkkuyrttien kasvatuksessa!
Koska satoa kasvimaalta joudumme vielä siis odottelemaan voi kurkata sesongin luonnonantimia, joita etenkin Italiassa hyödynnetään uskomattoman paljon. Tässä muutama esimerkki, jotka ovat Francesco Benedetin reseptikirjasta:
Nokkospesto
2-3 litraa pieniä nokkosenlehtiä.
Liota ja pese nokkoset.Kuumenna hieman oliiviöljyä pannussa ja kypsennä siinä nokkosia noin 2-3 min.Kaada nokkoset kulhoon, lisää 1-2 valkosipulinkynttä,kourallinen pinjansiemeniäja oliiviöljyä. Hienonna sauvasekoittimella, lisää lopuksi parmesaaniraastetta ja mausta suolalla ja pippurilla. Halutessa voi myös lisätä hieman kermaa pehmentämään nokkosen makua.Käytä pastan kastikkeena tai lihan ja kalan kanssa.Voikukanlehti lisukeKerää pieniä voikukanlehtiä(ei yksitellen vaan leikkaa juuren ja lehtien välistä niin että lehtikimppu pysyy kasassa). Puhdista kimpun alaosa mullasta ja pese lehdet hyvin 2-3 kertaa.Kaada pannulle hieman öljyä sekä hienonnettu valkosipulinkynsi,lisää puhtaat voikukanlehdet ja kypsennä noin 10 min.Voit halutessa lisätä pannulle myös savupekonia.Ripottele kypsien lehtien päälle parmesaaniraastetta ja käytä lisukkeena tai alkuruokana keitettyjen kanamunien kera.
Buon appetito !!

Äitienpäiväksi tilaamme Casa Toscanaan ja Rivolin Sibeliuskabinettiin jo perinteisesti Aino Sibeliuksen lempikukkaa - Tuoksuhernettä. Nuppulinnan hovin ikkunalaudoillakaan ei tällä hetkellä kurkottele valoa kohti kuin tuo herkkä kukista tuoksuvin ja kaunein kaikissa eri väreissä.

maanantai 5. toukokuuta 2008

Suomen ilmasto teki tepposet

Haaveet yrtti-taimien istutuksesta karisivat jäätävään kevättuuleen ja hallaharsot kaivettiin esiin kaikkien niiden taimien päälle, jotka eivät mahtuneet sisätiloihin! Ajatus karkaa leppoisan lämpimään Toscanaan, jossa voisi käyskennellä oliivipuiden varjostamalla pihatiellä ja ihmetellä iiristen valtaamaa kukkulan rinnettä... mittari näyttää Nuppulinnassa muutaman lämpöasteen verran, joten eilen korjatut maa-artisokat on aika keittää lämmikkeeksi. Kuoritut maa-artisokat kiehumaan perunan kanssa (pottua n. 1/3 osa maa-artisokan määrästä) kasvisliemeen- joukkoon sipulia ja hitunen valkosipulia ja lopuksi soseutetaan ihanan samettiseksi sosekeitoksi! Tähän en lisää mitään yrttejä, koska maa-artisokan maku on itsessään niin mieto ja taivaallinen sellaisenaan.

Keiton kiehuessa ehdin käydä koulimassa varttuneet kurpitsan taimet isompiin ruukkuihin ja luen jälleen kerran istutuskopin seinältä vanhan viisauden vuodelta 1745, joka tänäkin päivänä innoittaa niin monia suomalaisia puutarhanhoitoon:

Henric Lindsteenin 1745 Turun Akatemiassa kirjaamia "Yksinkertaisia ajatuksia suomalaisten ryyti-ja puutarhain perustamisen mahdollisuudesta ja hyödystä"

Leipä on ihmisen tärkein elatusaine. Mutta kuinka surkea olisikaan elämämme, ellei meillä olisi muuta käytettävänä. Mitä hyvää ruokaa valmistetaankaan kaalistamme ja useammanlaisista herneistä? Mitenkä maukkaiksi tehdäänkään liemiruokamme monenlaisilla juurikasveilla? Miten monenlaatuisia salaatteja saadaankaan ryytitarhoistamme? Mitä herkkuja ovatkaan viini-, kirsikka-ja karviaismarjamme, joita voidaan syödä tuoreina tai monella tavalla laitettuna?
Omenamme, päärynämme ja luumumme voidaan lukemattoman monella tavalla valmistaa mitä ihanammaksi ruoaksi ja kaikenlaisiksi herkuiksi. Sanalla sanoen ryytitarhan kaikkein vähäpätöisin ja pieninkin tuote voidaan käyttää hyödyksi, niin että kunnollinen puutarha tuottaa kolmannen osan vuoden elatuksesta ruokataloudessa. Täten toivon osoittaneeni, vaikkakin lyhyesti, niin kuitenkin riittävästi, ryyti-ja puutarhojen mahdollisuuden, hyödyn ja huvin Suomessa.
Lopuksi siis toivon, että puutarhaviljelys, joka on ollut niin kauan kapaloissa meillä, pian voisi saada lempeämmän kohtalon. Ajatelkaamme mitä hyötyä ja kaunistusta olisikaan maalle, jos kaikissa taloissa olisi puutarhoja ja ryytimaita. On onnellinen hän, ken Suomen heräävän näin kukoistuksessaan saa nähdö aikanaan!"

sunnuntai 4. toukokuuta 2008

L’orto di Casa Toscana – Potager Nuppulinnassa!

Zucchini, pomodori, insalate, peperoncini, Borago officinali, Rosmarinus officinalis...

Mikään ei ole niin palkitsevaa (tyytyväisen asiakkaan lisäksi tietysti) kuin puutarhanhoito! Aloitamme aivan harrastelijapohjalta tänä kesänä hyötypuutarha-harrastuksen Tuusulan Nuppulinnassa, josta toivottavasti saamme satoa sekä Casa Toscanaan että Hirvihaaran kartanoon, joissa työskentelemme. Multakuorman tuoksu on jo todella innostavaa ja siementen sekä taimien määrä ennakkoluulottoman kunnianhimoinen.

Sunnuntaina 4.5. aloitamme talkoilla kasvimaan kunnostuksen, josta lisää heti maanantaina!

Voit lähettää vinkkejä ja ideoita allekirjoittaneelle kotipuutarhurille suoraan kommentoimalla tai sähköpostilla osoitteeseen: suvi.lehtonen@nexthotels.fi

Suvi ja Jouni Lehtonen Nuppulinnassa



Puutarhatalkoot

Uskomattomia suorituksia ja piilossa pidettyjä taitoja esiteltiin ikimuistoisissa puutarhatalkoissamme tämän kevään aurinkoisimpana päivänä! Uudesta yrttipenkistä tuli ehkä liiankin täydellinen ja nyt ei voi enää toivoa kuin lämmintä, kosteaa ja tuuletonta kesää…
Kuvasato kertoo taas enemmän, etenkin lämpimästä ja vauhdikkaasta tunnelmasta sekä mallikkaasta hyötypuutarhastamme, josta kiitämme kaikkia ystäviämme ja työkavereitamme sekä naapureita - siitä on varmasti iloa meille kaikille vielä tulevaisuudessakin! Tarkoitushan on tehdä sadosta meidän kaikkien rakastamaa italialaista herkullista runsasta maalaisruokaa…








Isännän muki



Nuppulinnan "banaanipuu"





Oma maa mansikka...



Sitruunamelissa ja rosmariini odottavat uutta kasvimaata!

Roomalaisten mukaan Sitruunamelissa parantaa muistia kuten Rosmariinikin! Puutarhastamme ei löydy paikkaa, jossa ei rosmariinia kasvaisi ja perimmäinen tarkoitusta on vanhassa uskomuksessa, että rosmariinin viihtyminen on merkki naisvaltikasta! Myös onnea tuovana ja pahoja henkiä karkottavana yrttinä sillä on aina päärooli sekä pihalla että sisällä…


Yrttipenkin pohjatöissä!



Viime kesän kurkkuyrtin kukkia, joista nautittiin Casa Toscanan jälkiruoka-annoksissa!




Kurkkuyrtti-penkki edessä, välissä yrtti-penkki, ja takana kasvimaa




Kasteluvastaavamme kummityttömme Jemina.




Kurkkuyrtti-penkin pohjatöissä...




Vihreätä näkyvissä - Oregano eli mäkimeirami!




Kevään ensimmäinen maa-artisokkasato!




Maa-artisokkaa nostamassa - keskellä keisarinlilja, joka vahvalla tuoksullaan pitää myyrät naapurin puolella....




Maa-artisokka arvoisessaan laatikossa!




Ruukussa voi kasvattaa mitä vain!




Onnellinen allekirjoittanut




Palstanpitäjän kevätkeittoainekset



Talkooväkeä pastaa sulattelemassa




Talkoolaiset upealla kasvimaalla!