maanantai 18. elokuuta 2008

Raccolto - sadonkorjuu

Keskiajalla lemmenyrttinä tunnettu ja käytetty Kehäkukka - Calendola - on kukkinut Nuppulinnassa sateista huolimatta runsaasti. Kukan terälehdillä on koristeltu sekä Casa Toscanassa, Hirvihaaran Kartanossa että Nuppulinnan kotikeittiössä salaatteja, voiruusukkeita ja jälkiruokia. Kirjosalvian kauniin loistavat lehdet muistuttavat kukintoa ja säilyvät maljakossa viikosta toiseen, kun niille muistaa välillä leikata uuden imupinnan. Kesäkukkien varistessa sateen ja syksyn tieltä jaksavat kehäkukat, kirjosalviat ja iisopit sekä laventelit vielä kukkia.



Porkkana Nantes, punajuuri Detroit Dark Red ja punajuurikas Italian Rossa Mammouth valmiita pestäväksi yhdessä omien pottujen kanssa tuliseen juureskeittoon. Inkivääri ja chiliöljy aateloivat lämmittävän syksyisen juures-sosekeiton. Todellinen italialainen Zuppa saadaan lisäämällä sosekeittoon vanhasta vaaleasta leivästä viipaloituja kuutioita ja lorottamalla reilusti oliiviöljyä valmiin keiton päälle ennen tarjoilua. Ajankohtaiseen kesäflunssaan auttaa itse haudutettu inkivääritee tai tuore piparjuuriraaste. Kokeiltu on Nuppulinnassa!




Basilika kasvaa ja tuoksuu yrttitarhassamme. Odotamme vielä tomaattiemme reilua punastumista, jolloin todellinen juhla voi alkaa > omat tomaatit ja basilikat ovat parasta yhdessä muistuttaen meitä auringon kypsyttävistä säteistä.

Ei kommentteja: