perjantai 29. elokuuta 2008

Barbabietola di Casa Toscana

Satoa on kerätty ja säilötty Nuppulinnassa talven varalle ja suoraan ruokapöytään. Tänään Casa Toscanassa vierailleet saivat maistaa tuota sananakin jo suussasulavaa Barbabietolaa - punajuurikasta Italian Rossa Mammouthia. Keittiömestarimme Ville koekeitti aamulla Nuppulinnasta nostettuja puna-valkoraidallisia punajuurikkaita ja niitä päätettiin tarjota yllätys-alkupaloina illan asiakkaille. Jos joku ei vielä tiedä on punajuurikas myös suomalaisten vuoden 2008 vihannes ja erittäin käyttökelpoinen muuallakin kuin joulupöydän rosollissa tai etikkaliemessä. Verta vahvistava ja muutenkin voimistava punajuuri pärjää hyvin peruslannoitetussa maassa ja on helppo viljellä jopa savimaassa. Nuppulinnassa punajuuren siemeniä kylvettiin kauniiden lehtien vuoksi myös ruukkuihin.

Uunipunajuurten ja porkkanoiden mausteeksi riittää nippu rosmariinia, pippuria ja suolaa.

Aamulla Nuppulinnassa nostetut Italian Rossa Mammouthit päätyivät tänään Casa Toscanaan yllätys-alkupaloiksi illan asiakkaille. Pienet punajuuri-carpacciot tarjottiin oliiviöljyn, suolan, pippurin, Nuppulinnan oreganon kukkien ja punajuurien lehtivarsien kanssa. Aikaisemmin Casa Toscanan ruokalistalla ollut resepti punajuuri-carpacciosta vuohenjuustomoussen kera saa vieläkin makuhermot herkistymään...
Rohtosuopayrtin makean parfyyminen tuoksu leijuu Nuppulinnan puutarhassa pimenevissä illoissa taianomaisena. Pistokkaat tähän perinne-perennaan olemme saaneet Nummenkylästä mummolan puutarhasta parisen kilometriä Nuppulinnasta. Mummo kutsui tätä heinä-syyskuussa kukkivaa nopeasti leviävää kaunistusta "Ylioppilaaksi". Lääkärit käyttivät jo keskiajalla kasvia erilaisten ihovaivojen hoitoon. Rohtosuopayrttiä on käytetty myös kankaiden pesemiseen ennen niiden vanuttamista ja kasvista tehdyllä pesuaineella lampaat pestiin ennen kerintää. Kasvin teho perustuu sen sisältämän saponiinin tulehdusta hillitsevään vaikutukseen.Lääketeollisuudessakin käytetyt Unikon siemenkodat kypsyvät hitaasti, etenkin sateisena kesänä. Täysin ruskeat ja kuivat siemenkodat voi kerätä talteen kevätistutuksia varten tai leivonnaisiin koristeeksi. Siemenkota on syksyllä puutarhassa kuin taideteos.

Ei kommentteja: