maanantai 7. heinäkuuta 2008

Mullasta ja merestä

Heinäkuu toi tullessaan Nuppulinnaan omat mehiläiset; odotamme malttamattomina ensimmäistä omaa hunajapurkkiamme, johon nuo ahkerat lentävät työläiset keräävät taukoamatta mettä. On mitattu jopa yhdessä pesässä 5-7 kilon päiväsaaliita, emmekä yhtään ihmettele, sillä lennonjohdossa on pitänyt kiirettä heti pesän saapuessa sisä-Savosta tänne etelä-Suomeen. Saimme siis yhden jaokkeen äidin mehiläistarhasta Tervosta, josta olemme aikaisemmin myös saaneet hunajaa Casa Toscanan herkkuihin ja myytäväksi asiakkaillemme. Toivottavasti syksyllä tulevassa hunaja-menussa maistuu myös Nuppulinnan hunaja.
Yrteistä neuvotaan poistamaan kukinnot, jotta sato olisi mahdollisimman runsas. Osassa tinjameita ja oreganoa kukkii kuitenkin nyt Nuppulinnassa huumaavat kukinnot, jotta uusilla työläisillämme olisi mahdollisimman vaihtelevan runsas valikoima ja tuleva hunaja sitäkin aromaattisempaa.
Heinäkuu toi myös odotetut vieraat kaukaa merten takaa Englannista nauttimaan Suomen kesästä Nuppulinnaan. Osa puutarhamme antimista on testattu siis jo kansainvälisestikin ja nyt odotamme ulkomaalaisvahvistuksella varustettua kalastusretkikuntaa Porvoon saaristosta kotiutuvaksi, jotta yrteillämme olisi taas käyttöä uusiin kalaresepteihin. Tilliä ja uusia perunoita väheksymättä sitruuna-oliiviöljyssä aromatisoituneet yrtit kaipaavat muutamaa hyväkokoista kuhaa ja ahventa. Haukipullat kylmän kermaviili-rakuunakastikkeen kanssa terästettynä hunajalla ovat herkkua kuuman kesäpäivän päätteksi.
Retkikuntamme on varustautunut ammattimaisesti; sekä kaupasta ostettujen pyyntivälineiden että itse tehtyjen perhojen lisäksi myös elävää pyydystä käytetään. Matojen valtakuntaan pääsee onneksi helposti heilauttamalla lapiota missäpäin tahansa puutarhaamme, mutta lähellekään hyötypenkkejä ei kalastajilla ole asiaa, sillä yksikään noista kallisarvoisista maanparantajista ei ole ansainnut mato-ongen koukkua vielä tässä vaiheessa kesää.
Pastaa ei koskaan ole liikaa kotona ja teemmekin sitä aina paljon kerralla monessa eri muodossa. Täytetyistä ravioleista saa heti nautittavan juhla-aterian, ja kaikki ylijäävä osuus kuivuu seuraaviksi päiviksi milloin missäkin - tässä uunin vieressä odottaen yhtä uutta reseptiä...

Ei kommentteja: