torstai 17. heinäkuuta 2008

Hunajaista mansikkamaitoa ja kylmää yrtti-tomaattikeittoa

Mehiläispesämme sai toisen kerroksen (ensimmäisessä kerroksessa on jo mukavasti ahkeraa työväkeä ja ihanaa hunajaa) ja harjakaisia vietettiin aurinkoisena iltapäivänä Nuppulinnassa nauttien kylmää yrtti-tomaattikeittoa. Keittoa oli valutettu edellispäivästä asti ohuen kankaan läpi jääkaapissa: tehosekoittimessa kotimaisia luumutomaatteja, paljon tuoretta basilikaa ja muita tuoreita yrttejä oman mielen mukaan, valkosipulia, piparjuurta sekä loraus punaviinietikkaa. Punaista väriä antamaan pala punajuurta. Koko seos harsokankaaseen ja siivilään valumaan yön yli kylmään. Ihana kylmä keitto-liemi kruunataan hyvällä oliiviöljyllä ja ripauksella suolaa sekä basilikan lehdillä. Nuppulinnan yrttitarhasta perinteisen basilikan lisäksi leikkasimme ensimmäiset maistiaiset anis-basilikasta juhlistamaan "kesäkeittoamme". Täydellinen yhdistelmä! Kankaaseen jäänyt tomaatti-yrttiseos on erittäin maukas kastike-pohja pastalle. Näin kaikki herkut hyödynnetään.
Uutta hunajasatoa odotellessa kuumaan kesäpäivään sopii myös kauden mansikkaherkusta tehty mansikkamaito maustettuna edellisvuoden juoksevalla hunajalla. Taas tarvitaan tehosekoitinta, joka täytetään mansikoilla, desillä hunajaa, yhdellä munankeltuaisella ja puolella litraa joko maitoa tai piimää sekä hippusella kanelia. Sitruunamelissan lehti koristeeksi ja voimajuoma on valmis.

Ei kommentteja: