tiistai 29. heinäkuuta 2008

Agriturismo

Suomalainen maatilamatkailu on tänä kesänä saanut ansaitsemansa huomion mediassa. Italiassa sitä on harrastettu jo pitkään. Luontevasti otetaan kaikki hyöty irti maanviljelyksen ja viinituotannon ohella maatiloilla, joissa voi majoittua, ruokailla, ostaa perinne-ja tilan omavaraistuotteita. Koko perhe on mukana pyörittämässä bisnestä.

Tein tänään retken Nuppulinnasta Oittiin ajellen vanhoja maaseututeitä määränpäänä Lahtisen vahavalimo, josta hain tarvikkeita mehiläishoitoon. Koko matka oli hengästyttävän kaunis maaseutu-reitti helteisessä heinäkuun iltapäivässä. Matkalla lähellä kotia Kellokosken tiellä poikkesin Peuranpään tilalla. Tien poskessa on kyltti Maatilapuoti. Sinne! Vapaiden kanojen ja viiriäisten munien lisäksi ostoskoriin tarttui tilan isännän Valtterin ruisjauhoja ja mannaryynejä. Limen väriset villasukat odottivat puodin hyllyllä hilpeänä parina vierailuani. Kanat kuopsuttivat ja kisailivat ulkona. Vapaina ja onnellisina. Elokuusta lähtien ostamme ja käytämme myös Casa Toscanaan ainoastaan vapaan kanan munia.

Viiriäiset olivat sisätiloissa - vapaina. Tilan emäntä kertoi, kuinka nuo kauniita, siroja miniatyyrimunia munivat linnut ovat arkoja. Emännän täytyy käyttää aina samaa vaatetusta viiriäisten luona käydessään.

Insalata di uova di quaglia - viiriäis-munasalaatti.
Tunnustan - jouduin soittamaan pehtoorille töihin kuumaan keittiöön, miten viiriäisen munat keitetään ja kuoritaan... Neljä minuuttia ja jäähdytysveteen lisätään etikkaa, jotta kuori irtoaa. Puutarhasta pinaattia, punajuuren lehtiä, sipulin vartta, tinjamin kukkia, kehäkukkia ja tietysti basilikaa. Salaatin kastikkeena hunajainen oliiviöljy maustettuna tipalla chiliöljyä sekä Balsamico Biancolla. Raikas kesäinen salaatti, jossa viiriäisen munat maistuvat täyteläisiltä ja terveellisiltä. Ne ovatkin ravintosisällöltään kananmunia rikkaampia.

Kun vauhtiin pääsee ja saa yksin häärätä keittiössä (pehtoorilla on ärsyttävä tapa seurata selän takana kokkailujani) päätin valmistaa ensimmäistä kertaa itse tuoretta fenkolia. Italian matkalta mieleen jäänyt helppo resepti grilliin tuoreen lammasmakkaran kumppaniksi sai palstatilaa ensi kesäksi fenkolillekin Nuppulinnan puutarhassa!
Foliopussiin viipaloitu tuore fenkoli, puristettua sitruunanmehua, tuoretta chiliä, tuore rosmariinin oksa, reilusti oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria.Lammasmakkaraa grillissä höyrytetyn fenkolin ja viiriäis-munasalaatin kera.


Tomaatti - Pomodoro punastelee jo lupaavasti Nuppulinnassa.
Ei kommentteja: