maanantai 9. kesäkuuta 2008

Junius

Basilika maistuu erityisesti tomaatin kanssa ja toimii myös hyvänä tomaatin kumppanuuskasvina torjuen lentäviä hyönteisiä.
Salvia - salveo "minä parannan". Roomalaisten pyhä yrtti, jota kerätessä suoritettiin erityinen seremonia.
Kokki puutarhatöissä.

Tinjami kukkii Nuppulinnassa."Kesäkuula on 30 päivää. Päivä pitää 18 hetkee. Yö pitää 6 hetkee. Aurinko nousee liki 3 ja laskehen liki 9. Junius - lehtii, ruohoo ja yrttii hyvää kesäkuu antaa, ja paljo jyvää."

Mikael Agricolan Rucouskirjan terveyttä tuovat kasvit, niiden esiintyminen ja käyttö 1500-luvulla antaa paljon vinkkejä puutarhurille tänäänkin - yli 500 vuotta myöhemmin. Vanhimpia tunnettuja lääkeyrttejä kuten salviaa viljeltiin Roomassa keskiajalla maustamaan viiniä ja juustoja. Salvia merkitsi myös talon vaurautta: jos salvia voi hyvin, talossa oli voimakas nainen ja rahaa riitti, mutta jos salvia voi huonosti, raha-asiatkin olivat hunningolla. Varallisuudesta emme niinkään ole varmoja Nuppulinnassa, mutta helpoimpiin kesäruokiimme kuuluu ehdottomasti salviavoi-pasta. Yrtti jakaa mielipiteitä, sillä siinä on monen mielestä "saippuamainen" maku. Nuppulinnassa kokeillaan sekä tavallista ryytisalviaa että ananassalviaa. Sadosta riittänee varmasti muutamaan pasta-annokseen sekä tietysti Saltimboccaan - vasikanlihapihveihin, joiden kanssa paistetaan ehdottomasti aina prosciutto-kinkkua ja päälle runsaasti tuoreita salvian lehtiä. Tämä annos myös tuttuna klassikkona tulevalla Casa Toscanan kesäruokalistalla alkaen heinäkuun toiselta viikolta.
Aamulla puutarhastamme tulvi etuovelle asti yrttien ihana tuoksu - yöllä saimme vihdoinkin siis kunnolla vettä taivaalta ja elämyksellisen ukkosmyrskyn hellepäivien jälkinäytöksenä. Kaikki vihersi tietysti upeammin kuin aikaisemmin ja aamuyön tunteina lintujen konsertti oli kesän sinfonioista parhain. Uni karisi kummasti paljain jaloin tehtyyn tervehdyskäyntiin aivan kuin uudessa puutarhassa; parhaita hetkiä puutarhassa juuri sateen jälkeen - ylelliseksi se muuttuu, kun voi nipsasta pinaatista, sipulista ja basilikasta aamiaisleivän päälle tuliaisia!
Ei kommentteja: