lauantai 7. kesäkuuta 2008

Hunajaista Suvin-päivää

Sisä-savossa Tervossa lähdetään kahvipöydästä nopeammin kuin vauhdilla, jos havaitaan lähimehiläispesän karkaavan parveilemaan. Äidille on mielenkiintoista soittaa samalla hetkellä kun nuo hunajan tehtailijat päättävät tuhatpäisenä nousta läheiseen kuusen latvaan ja jättää tehtaan työt seisomaan - ei ole kyse lakisääteisestä tauosta vaan ilmaston tai jonkun Kuningattaren piikinpistosta kerätä koko joukko lähtövalmiiksi muille maille makeimmille ja äiti juoksee nopeammin kuin lujaa vesiletkun kanssa toivoen pelastavansa työjuokkion takaisin kotiin. Siinä ei paljon jutella tai jos vaihdetaan ajatus, ei se ole painokelpoista. Hunajamme maistuu vuosittain hyvin erilaiselta. Tervossa odotetaan Horsman kukintaa ja Vadelman kukkia kuin tammikuussa juhannusta. Jos kukkia ei metsäiseen korpeen ilmaannu toivotaan edes hyvää puolukkakukkasatoa, jotta työläisillä olisi edes jotain kotiintuomisia. Maku on yleensä hunajassamme ylivoimaisen voimakas juuri näinä kesinä, kun kukkia on vähän. Löytyyhän sitä hunajan ainesta vaikka kuusien kukinnasta ja bouguet kauden sadossa on ainutlaatuinen, mutta sato kohtuuttoman vähäinen... nautimme Casa Toscanassakin hunajasta viime vuodelta, jossa aisti enemmän metsän aromeja kuin voikukan keltaista aurinkoa. Nuppulinnaan odotetaan ensimmäistä mehiläispesää tänä kesänä ja pesässä ihmetellään varmasti paikallista tarjontaa - toivottavasti työläiset eivät vallan heittäydy naapurin rypsipeltoon tai karkaa liian kauas päivärahan toivossa... Kesä maistuu paistetulta vuohenjuustolta, hunajalta ja rosmariinilta. Näistä kolmesta en luovu! Vuohia joudun jonkun aikaa vielä odottelemaan, koska neuvottelut määkivien kotieläinten suhteen siippani kanssa ovat kesken... Casa Toscanan tarjoilijamme Kaisa on onnellinen ja varannut jo tulevan kesän vuokra-Embot!

Ei kommentteja: