tiistai 27. toukokuuta 2008

Yrttikakkua ja soveliaan terveellinen nokkonen

"Iloa vuorilta" oregano, joka kasvaa Nuppulinnassa kevään vauhdikkaimpana yrttinä ja myös luonnonvaraisena Suomessakin Ahvenanmaalla sekä Lounais-Suomen saaristoalueilla.

Keskiaikaisissa rituaaleissa tinjamijuomaa nauttimalla saattoi nähdä keijukaisia. Aurinkoisessa Nuppulinnan yrttipenkissä Thymus tuoksuu ja silittäessä tuoksu on parfyymiä parhaimmillaan.

Yrtti-sokerikakku Nuppulinnan tapaan. Sokeri-voikakkureseptillä valmistettu yrttinen kahvikakku italian mauilla. Sokerin joukkoon lisätään kuivattuja basilikaa, tinjamia, minttua, anista ja rosmariinia kutakin n. puolikas teelusikallinen.Kirveli pääsee yrttipenkkiin Nuppulinnassa.Elias Lönnrotin Flora Fennicassa (1860) esiteltiin nokkonen rohtona keripukkiin, keuhkotautiin, verijuoksuihin ja matolääkkeeksi. Nokkosen todettiin lisäävän myös maitoa lypsylehmissä. Lönnrot tunnustaa nokkosen soveliaaksi ja terveelliseksi kevät-lehtikaaliksi. Nykyisen kliinisen tutkimuksen mukaan nokkosen on todettu lisäävän vastustuskykyä ja tehostavan immuunipuolustusta. Sieltä vain, saunan takaa ihmelääkettä keräämään...


Omenan kukilla ja lehdillä on parannettu keskiajalla silmäsairauksia ja silmuilla päänsärkyä, keltatautia ja ummetusta. Kihtiin suositeltiin nuoria oksia. Nuppulinnassa kukkiva omenapuu poistaa takuuvarmasti ja reseptivapaasti kevätväsymyksen!


Kevään ensimmäisistä siemenkylvöksistä heränneet pinaatin taimet herättävät aina lämpimiä tunteita.Borago officinalis eli kurkkuyrtti haluaa aurinkoon ensimmäisenä ja joka paikasta - tervetuloa kauniit taivaansiniset kukat!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Suvisalaatti

nokkosen lehtiä
voikukanlehtiä
punajuuren lehtiä
tomaattilohkoja
vihreitä herneitä

kastike:
1 dl kevytkermaa
1/4 dl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua
hiukan hunajaa
suolaa ja pippuria

Nokkosen, voikukan ja punajuuren lehdet suikaloidaan ja sekoitetaan tuoreiden herneiden kanssa. Kastikeaineet sekoitetaanja lisätään salaattiainesten päälle. Koristellaan tomaatinlohkoilla ja voikukilla.
Lähde: Ulla Lehtonen, Herkkuja luonnosta ja puutarhasta.