keskiviikko 7. toukokuuta 2008

Keski-uudenmaan Italian ystävät-seura perustettu

Sääennusteita- ja karttoja seurataan ainakin Nuppulinnassa ahkerasti (jääkiekon ohella tietysti)! Lämpötila vaihtelee siis huolestuttavasti ennusteiden mukaan tulevan viikon aikana - kuten normaaliin toukokuuhun tietysti kuuluukin! Tänään ilta pimeni ihanan leutona vihertävän kevätsateen jälkeen. Raparperipenkkimme sai uuden mullan ja yli kolmekymmentä vuotta sinnitelleet juurakot jaettiin tuottamaan uutta satoa. Raparperimehu-ja piirakka ovat varmoja kevään merkkejä, joista saamme varmasti nauttia molemmissa työpaikoissammekin.
Tiistaina perustettiin Casa Toscanassa Keski-uudenmaan Italian ystävät-seura ja allekirjoittanut istuu hienosti hallituksessa sattumoisin puutarhavastaavana. Italian ruokakulttuurin laulava suurlähettiläs maestromme Francesco Benedetti hoitaa asiantuntijana puheenjohtajan tehtäviä... Seuran ensimmäinen tapahtuma ja kokoontuminen päätettiin järjestää 14.6. kesäisen kukoistavassa Nuppulinnan puutarhassa... Benvenuti kaikki vanhat ja uudet jäsenet -italialaisen ruoan ystävät!
Kasvimaamme ja yrttipenkin tuotanto on suunniteltu moneen kertaan kylminä talvi-iltoina. Puutarhan suunnittelu sekä siemenluetteloiden selaaminen on parasta, mitä talvisessa Suomessa voi harrastaa... Kuusi vuotta sitten savimaahan perustettu kasvimaamme on tuottanut hienosti satoa sekä omiin tarpeisiin että edustamiemme ravitsemusliikkeiden keittiöihin aina jotakin pientä, unohtamatta naapurien kaneja! Nyt halusimme "laajentaa" tuotantoamme ja päätimme pyhittää tulevan kevään ja kesän täysin uudistuneelle hyötytarhallemme.
Ympyrän muotoiseen kasvimaahamme mahtuu tulevana kesänä tietysti perunaa, kahta erilaista pinaattia ( Viking ja Giant America), punasipulia (Long Red Florence), naurista (Purple Top Milan), punajuurikasta (Italian Rossa Mammouth), rucolaa, pinaattikiinankaalia (pak-choi), porkkanaa, maa-artisokkaa, jättikurpitsaa ( Dill's Atlantic Giant), kesäkurpitsaa (Gold Rush), mustajuurta (Geante Noire De Russie), piparjuurta (Francescon juuripalasta)... yrttipenkkiin kylvetään yrttien lisäksi myös syötävää koristeellista kehäkukkaa ja mehiläisiä houkuttelevaa hunajakukkaa. Syötävien kukkien pääpaino on kuitenkin Purasruohon eli kurkkuyrttien kasvatuksessa!
Koska satoa kasvimaalta joudumme vielä siis odottelemaan voi kurkata sesongin luonnonantimia, joita etenkin Italiassa hyödynnetään uskomattoman paljon. Tässä muutama esimerkki, jotka ovat Francesco Benedetin reseptikirjasta:
Nokkospesto
2-3 litraa pieniä nokkosenlehtiä.
Liota ja pese nokkoset.Kuumenna hieman oliiviöljyä pannussa ja kypsennä siinä nokkosia noin 2-3 min.Kaada nokkoset kulhoon, lisää 1-2 valkosipulinkynttä,kourallinen pinjansiemeniäja oliiviöljyä. Hienonna sauvasekoittimella, lisää lopuksi parmesaaniraastetta ja mausta suolalla ja pippurilla. Halutessa voi myös lisätä hieman kermaa pehmentämään nokkosen makua.Käytä pastan kastikkeena tai lihan ja kalan kanssa.Voikukanlehti lisukeKerää pieniä voikukanlehtiä(ei yksitellen vaan leikkaa juuren ja lehtien välistä niin että lehtikimppu pysyy kasassa). Puhdista kimpun alaosa mullasta ja pese lehdet hyvin 2-3 kertaa.Kaada pannulle hieman öljyä sekä hienonnettu valkosipulinkynsi,lisää puhtaat voikukanlehdet ja kypsennä noin 10 min.Voit halutessa lisätä pannulle myös savupekonia.Ripottele kypsien lehtien päälle parmesaaniraastetta ja käytä lisukkeena tai alkuruokana keitettyjen kanamunien kera.
Buon appetito !!

Äitienpäiväksi tilaamme Casa Toscanaan ja Rivolin Sibeliuskabinettiin jo perinteisesti Aino Sibeliuksen lempikukkaa - Tuoksuhernettä. Nuppulinnan hovin ikkunalaudoillakaan ei tällä hetkellä kurkottele valoa kohti kuin tuo herkkä kukista tuoksuvin ja kaunein kaikissa eri väreissä.

Ei kommentteja: